İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Sri Lanka'daki ekonomik sorunlar nedeniyle düzenlenen protestolarda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan polis müdahalesinin etkin şekilde soruşturulmasını talep etti.
HRW Asya Direktörü Patricia Grossman, polisin protestoculara yönelik gerçek mermi kullanmasını gücün açık bir şekilde kötüye kullanılmasının bir göstergesi olduğunu açıkladı.
Grossman, “Geçim kaynaklarını ve yaşamlarını etkileyen hükümet politikalarını protesto eden insanlar hayatları için korkmamalı” dedi.
HRW de dünkü açıklamasında, polisin protestoculara karşı aşırı güç kullanımının açık şekilde görüldüğünü ekledi.
Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, önceki gün yaptığı açıklamada, polis müdahalesine ilişkin “tarafsız ve şeffaf soruşturma” sözü vermişti.
Ne olmuştu?
Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplandı.
AA’nın haberine göre, “Diktatör Gota” sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere polis, biber gazıyla müdahale etti.
Göstericiler ve polis arasında çıkan arbedede, 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralandı, 54 kişi gözaltına alındı.
Hükûmet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Colombo'da daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulandı.
Gösterileri, “terör eylemi” olarak nitelendiren ve yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutan Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.
OHAL tedbirleri, 5 Nisan’da kaldırıldı ancak ülke genelinde gösteriler devam etti.
Polisin 19 Nisan'da eylemcilere müdahalesinde bir kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.
Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da 21 milyon kişi yaşıyor. Ülkede ağır bir ekonomik kriz var.
(AS)