7 Nisan'da polisin Lambdaİstanbul'a yaptığı baskınını yanı sıra derneğin kapatılması için Valiliğin açtığı ve bugün duruşması görülen davayı hatırlatan HRW, "Bu eşcinsel gruplara yönelik artan baskıların son halkası oldu" dedi.
Polis "travesti ve transseksüeller gidip geldiği için fuhuş şüphesiyle" baskın düzenlediği dernekte iki saatlik bir aramanın sonunda bazı belgelerin yanı sıra üye listesine de el koymuştu.
Polis izledi
HRW'ye bilgi veren dernek avukatı, polisin Mart 2008'den bu yana izlemede bulunduğunu; derneğe ait eşyaların hâlâ geri verilmediğini belirtti.
Valiliğin kapatmayla ilgili ilk başvurusunu Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı 13 Mart'ta reddetti. Bunun üzerine valilik bir üst mahkemeye başvuruda bulundu. İlk duruşma 19 Temmuz'da görüldü ve dava eksik belgelerin tamamlanması istemiyle ertelendi.
İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü derneğin tüzüğünün Türk Medeni Kanunu'nu ve Anayasa'nın 41. maddesini ihlal ettiğini iddia ediyor.
İlk değil
1993'te kurulan Lambdaİstanbul Türkiye'deki LGBTT bireylerin haklarını savunmayı amaçlıyor. Kuruluşundan beri, aktif olarak cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı yasal korunma konusunda çalışmalar yürütüyor. 2006'da İçişleri Bakanlığı'na kayıtlı dernek olmak için başvurduğu halde, derneğin başvurusu dava sonuçlanana kadar askıda tutuluyor.
Ankara merkezli Kaos GL 2005'te Ankara valisi Selahattin Ekremnoğlu tarafından kapatılmak istendi. Kapatılma talebi Savcılık tarafından reddedildi. Valiliğin 2006'da Pembe Hayatlar derneği için yaptığı kapatma başvurusu da savcılıkça reddedildi.
Bursa'da da valilik Gökkuşağı Derneği'nin kapatılması için 2006'da başvurdu.
HRW, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) de dahil olmak üzere Türkiye'nin uluslararası insan hakları sözleşmeleri gereğince ayrımcılık gözetmeksizin herkesin örgütlenme özgürlüğünü sağlama yükümlülüğü bulunduğunu hatırlattı. (EÜ)