Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen dava bugün (26 Eylül) Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecek.
Davanın beşinci faslının ilk duruşması öncesinde Hrant'ın Arkadaşları adalet nöbeti için adliye önünde toplandı.
"Videoların ortaya saçılması kirli oyunun ürünü"
Bircan Yorulmaz’ın okuduğu basın açıklamasında, Hrant Dink cinayetini kendi siyasal hesapları için kullanmak isteyenler eleştirilerek tüm sorumluların yargılanması talep edildi.
“Hrant Dink cinayetini, kendi siyasal hesapları doğrultusunda kullanmak isteyenler umurumuzda değil. Biz bu cinayetin bütün yönleriyle aydınlatılmasını ve hangi siyasal kesimde yer alıyorlarsa alsınlar bütün suçluların, azmettiricilerin, göz yumanların, sırt sıvazlayanların yargıç önüne çıkmasını istiyoruz. Bunca yıllık mücadelemizin hedefi de amacı da budur, bundan ibarettir.
“Hrant Dink’i ırkçı- milliyetçi faşistler öldürdü… Hrant Dink’i Ergenekoncular öldürdü… Hrant Dink’i FETÖ’cüler öldürdü” gibi kirli siyasal hesaplarla ses yükseltenler bizleri hiç ama hiç ilgilendirmiyor. Siyasal rakiplerini Hrant Dink üstünden suçlamak, sindirmek isteyenlerin oyununa bugüne değin gelmedik, bundan sonra da gelmeyiz.
"Neredeyse 10 yıldır gün ışığına çıkarılmayan ve o zamandan beri devletin elinde olduğu anlaşılan video kayıtlarının birden ortalığa saçılmasını da cinayetin aydınlatılması için atılmış bir adım olarak değil, hep aynı, bilindik kirli siyasal hesapların ürünü olduğunu burada bir kez daha vurgulamak isteriz.
"Bir daha, inatla ve ısrarla tekrarlıyoruz: Hrant Dink’i öldüren tetikçilerden, cinayeti planlayanlara; katillerle somut işbirliği yapan kamu görevlilerinden, cinayeti önleyebilecekken kılını bile kıpırdatmayan polis şeflerine, bürokratlara ve siyasetçilere kadar bütün sorumlular, eksiksiz olarak yargı önüne çıkmadan bu dava bitmeyecek.”
Ne olmuştu?
Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu sanıkların yargılanmalarına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dört gün devam edilecek.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti. Ancak savcı Gökalp Kökçü, jandarmayı kamu görevlileri ile ilgili hazırladığı iddianameye dahil etmemişti.
TIKLAYIN - DİNK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE JANDARMA CİNAYET MAHALLİNDE MİYDİ?
Bundan kısa süre sonra, 11 Ocak 2016'da Kökçü soruşturmadan alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kökçü, 26 Temmuz 2016'da yeniden soruşturmanın başına getirildi.
27 Temmuz'da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. 31 Temmuz'da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.
3 Ağustos'ta ise Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Aynı gün jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.
7 Ağustos'ta da dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.
9 Ağustos'ta eski astsubay Emre Cingöz, Hrant Dink cinayetinin olduğu gün olay yerinde olduğu gerekçesiyle, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ / PDY) üyeliği ve kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklandı. Aynı gün Şüpheli jandarma astsubaylar Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, eski uzman çavuşlar Rahmi Özer ile Musa Yıldırım ise aynı suçlardan, adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
16 Ağustos’ta Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, jandarma istihbarat görevlisi Astsubay Veysel Şahin, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Ecevit Emir ve Uzman Jandarma Adem Sarıgöl tutuklandı.
Hrant Dink cinayeti davasında “örgüt olmadığı”nı söyleyen ve iki kişi dışındaki sanıkları tahliye eden mahkemenin başkanlığını yapan hakim Rüstem Eryılmaz 20 Ağustos’ta tutuklandı.
25 Ağustos’ta gazeteci Ercan Gün ile Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız tutuklandı. (EA/NV)