Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davaya bugün (12 Mart)) Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.
12. celsenin ilk duruşması öncesine Hrant'ın Arkadaşları "adalet nöbeti" için adliye önünde toplandı. Adalet nöbetinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İStanbul Milletvekili Garo Paylan da yer aldı.
Hrant'ın Arkadaşları'ndan Bülent Aydın, yaptığı konuşmada Dink davasında savunmaların alınmasında sona yaklaştığını belirterek sıranın Ali Fuat Yılmazer'e geldiğini hatırlattı.
Aydın: Gerçek suçlular yargılanana kadar adalet nöbetindeyiz
Aydın şöyle konuştu:
"10 yıldır süren Hrant Dink cinayeti davasının yeni bir duruşması için adliyedeyiz. 10 yıldır süren bu davada henüz gerçeğin ortaya çıkma durumuyla karşı karşıya değiliz.
"Davada gerçeğe yaklaşıldığı yerler oldu ama hala pasif bir dairenin üzerinden dava sürüyor. Dink cinayetinin aydınlatılması diğer karanlık cinayetlerin aydınlatılması için de fırsat olacaktır.
"Biz Hrant'ın Arkadaşları, her duruşmada olduğu gibi adalet nöbetine, davayı takip etmeye devam ediyoruz.
"Davanın 12. celsesi bu hafta görülecek. Davanın önemli sanıklarından Ali Fuat Yılmazer'in savunması ve çapraz sorgusu yapılacak. Böylece davada sanık olan kamu görevlilerinin sorgusu tamamlanacak. Önümüzdeki aşamada tanıklar dinlenecek.
"Bizim beklentimiz, Dink ailesi avukatlarının da talep etttiği gibi, yargılanmamış ama cinayette etkisi ve katkısı olan diğer kişilerin yardılanmasınıdır, Hrant için adalet için bunu diliyoruz.
"Bu davada gerçek suçlular yargılana ve cezalandırılana kadar adalet nöbetimiz sürecek."
Ne olmuştu?
Dink cinayetinde aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu sanıkların yargılanmalarına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturmada Dink’in öldürüldüğü saatlerde olay yerinde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edilmişti. Ancak savcı Gökalp Kökçü, jandarmayı kamu görevlileri ile ilgili hazırladığı iddianameye dahil etmemişti.
TIKLAYIN - DİNK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE JANDARMA CİNAYET MAHALLİNDE MİYDİ?
Bundan kısa süre sonra, 11 Ocak 2016'da Kökçü soruşturmadan alındı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kökçü, 26 Temmuz 2016'da yeniden soruşturmanın başına getirildi.
27 Temmuz'da İstanbul ve Trabzon’da dört jandarma ve bir yayınevi sahibi tutuklanmıştı. 31 Temmuz'da aralarında askerlerin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.
3 Ağustos'ta ise Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Aynı gün jandarma görevlilerinden Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Dinç tutuklandı.
7 Ağustos'ta da dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerinden Ergün Yorulmaz tutuklandı.
9 Ağustos'ta eski astsubay Emre Cingöz, Hrant Dink cinayetinin olduğu gün olay yerinde olduğu gerekçesiyle, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ / PDY) üyeliği ve kasten öldürmeye iştirak" suçundan tutuklandı. Aynı gün Şüpheli jandarma astsubaylar Mustafa Küçük, Mikdat Özbek, eski uzman çavuşlar Rahmi Özer ile Musa Yıldırım ise aynı suçlardan, adli kontrol uygulanarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
16 Ağustos’ta Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, jandarma istihbarat görevlisi Astsubay Veysel Şahin, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli Astsubay Ecevit Emir ve Uzman Jandarma Adem Sarıgöl tutuklandı.
Hrant Dink cinayeti davasında “örgüt olmadığı”nı söyleyen ve iki kişi dışındaki sanıkları tahliye eden mahkemenin başkanlığını yapan hakim Rüstem Eryılmaz 20 Ağustos’ta tutuklandı.
25 Ağustos’ta gazeteci Ercan Gün ile Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız tutuklandı. (EA)