Kaynak ve fotoğraf: MA
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledildişinin 16. yılında Malatya, Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki doğduğu evin önünde anıldı. Anmada, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.
Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SOL Parti, İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi, Kamu Emekçiler Sendikası (KESK) Malatya Şubeler Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Malatya Demokrasi Platformu üyeleri katıldı.
PSAKD Ören Şube Başkanı Mazlum Köse, Dink'in söylemlerinden, kimliğinden ve sisteme karşı duruşundan dolayı sistem tarafından tehdit edildiğini belirterek, tehditlerin önüne geçilmediği için katledildiğini söyledi.
Köse, "Dink'in öldürülmesinin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen sorumlular halen ortaya çıkarılmamıştır. Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, kapsamlı ve etkili soruşturmanın yürütülmemesi, uygulanan cezasızlık politikasıdır" dedi.
Türkiye'nin geçmişle yüzleşerek Hakikat Komisyonu kurması çağrısında bulunan Köse, "İnanıyoruz ki Hrant Dink başta olmak üzere binlerce faili meçhul cinayet bu komisyonun kurulmasıyla açığa çıkacaktır. Ancak siyasi iktidarın hakikat komisyonu kurmaya ne niyeti, ne de cesareti bulunmamaktadır. İnsan hakları savunucuları olarak ülkemizde gerçek bir geçmişle yüzleşme sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Hrant Dink hakkında
1954 yılında Malatya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Ardından da üniversitede felsefe alanında eğitimini sürdürdü. Mesleğe 1990'lı yıllarda Ermenice yayınlanan günlük Marmara Gazetesi'nde kitaplara yönelik eleştiri yazıları yazarak başladı. Haftalık Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos Gazetesi'ni kurdu ve Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. Yeni Yüzyıl ve BirGün gazetelerinde yazdı. Türkiye ve yabancı basında dile getirdiği görüşleriyle dikkati çekti. Almanya, Hollanda ve Norveç'te düşünce özgürlüğü alanında önemli ödüllerin sahibi oldu. Yazıları nedeniyle çok sık gözaltına alındı. Hakkında çok sayıda dava açıldı. Kurucusu olduğu Agos Gazetesi önünde, 19 Ocak 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
(AÖ)