Geçen yıl uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Agos gazetesi Yayın yönetmeni Hrant Dink'in portresi, Basın Müzesi'ndeki Türk gazetecilik tarihinde yer etmiş gazetecilerin tablolarının bulunduğu bölüme yerleştirildi.
Serap Çota'nın yaptığı yağlı boya tablosunun müzedeki yerine yerleştirilmesinden sonra kısa bir konuşma yapan Dink'in eşi Rakel Dink, eliyle resmi okşadıktan sonra, duygulu bir şekilde "Bu ülkenin evlatları maalesef genç yaşlarında müzelik olurlar" dedi.
Erinç: Gazetecilik daha da zorlaştı, korunacak hale geldi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Hrant Dink'in aralarından silahla alınan son meslektaşları olduğunu belirterek, "Hrant Dink'in Basın Müzesi içinde yer alan öldürülen gazeteciler galerisindeki meslektaşlarıyla birlikte, gazeteciliğin ne kadar zor, tehlikeli bir meslek olduğunu kanıtlaması, bizi ayrıca üzüyor" dedi.
Erinç, Hrant Dink'in portresinin gazetesi ve Dink Ailesi'nin katkılarıyla müzeye kazandırılabildiğini söyleyerek aile üyeleri ve Agos'a teşekkür etti.
Rakel Dink: Gerçek özgür ifade ve gerçek adalet gerekli
Törene yeğeni Dilara ve yengesi Zabel Dink'le birlikte gelen Rakel Dink, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ülke için de çok üzüntü verici olmalı bu. Ülkemizde sözde değil de, gerçekten özgür ifadeye zemin hazırlanmalı. Sözde adaletli değil de, gerçekten adaletli olmalı. Bunu temenni ediyorum. Eşimin ardından bugün ülke daha iyiye gidiyor diyebilmeyi dilerdim. Bu kargaşalardan sonra dileğimiz o ki, ülke daha temiz bir yere oturacak."
Erinç: Öldürüleceğini bir tek Dink ve yakınları bilmiyormuş
Yargı sürecinin devam ettiğini söyleyen Erinç de, "Ama gazetecilerin yazdıklarından öğrendiğimiz kadarıyla, öldürüleceğini sadece Hrant Dink ve yakınları bilmiyormuş. Çünkü yapılan açıklamalar ya da tanıkların ifadeleri bize şunu gösteriyor ki; Hrant Dink'i sadece gazeteci olarak değil, yurttaş olarak da bir ihmale kurban vermişiz. Biz, yargı sonucunda bunun ortaya çıkacağını, belirlenecek faillerin ya da arkasındaki güçlerin adaletin vereceği cezayla mahkum edileceğini biliyoruz. Ama bu bizi pek de tatmin edici bir sonuç olmayacak" dedi.
Bir çok gazetecinin polis korumasında gezmek zorunda kaldığını belirten Erinç, "Bu, Türkiye'de gazeteciliğin giderek yapılması daha da zorlaşan bir meslek haline geldiğini gösteriyor. Bu konuda yetkililerin herhangi bir önlem almamalarını, yasaların uygulanması konusunda içtenlikli bir yaklaşımdan uzak kalmalarını yadırgadığımızı da burada bir kez daha belirtmek istiyorum" diye konuştu. (EÖ/EZÖ)