Hrant Dink Cinayeti öncesinde ihbarları dikkate almayan Trabzon Jandarma ve Emniyet görevlilerini yargılatamadıkları gerekçesiyle daha önce iki kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giden Dink Ailesi avukatları, bir başvuru da Celalettin Cerrah için yapmaya hazırlanıyor.
İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yaklaşık bir buçuk yıldır sürdürdükleri ön inceleme süreci sonunda İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, 27 Haziran'da "tek paragraflık gerekçesiz karar" ile İstanbul Emniyet müdürü Cerrah ve yedi görevli hakkında soruşturma yürütülemeyeceğine karar vermişti.
Çetin: Dosyada yeterli bilgi ve delil vardı
Kararda, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Bülent Köksal, İstihbarat Şubesi büro amiri İbrahim Pala, kısım amiri İbrahim Şevki Eldivan, masa amiri Volkan Altunbulak ve polis memurları Bahadır Tekin ile Özcan Özkan'ın Dink Cinayeti'nde hiçbir kusurlarının olmadığına ve soruşturma izni verilmesine yer olmadığı belirtildi.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi kararının her şeyden önce gerekçeli olmak zorunda olduğunu vurgulayan Dink Ailesi avukatlarından Fethiye Çetin, karardaki "yeterli bilgi ve belgenin dosya içeriğinde bulunmadığı" tespitine katılmıyor.
Dink Davsı üçüncü kez AİHM'e gidecek
Dosya içerisinde somut bilgi ve delil bulunduğunu, buna ek olarak müfettiş raporlarının da yer aldığına işaret eden Çetin, "İstanbul Emniyeti cinayetten sonra belge düzenledi.
İki bilirkişi raporunda da bu konuda İstanbul polisinin kusurlu olduğu belirtiliyor. Mahkeme bu tespitlere neden itibar etmediğini belirtmeli" dedi.
İstanbul polisiyle ilgili girişimlerde iç hukuk yollarının tükendiğini bildiren Çetin, AİHM'e başvuracaklarını ifade etti.
Trabzon Jandarma ve polisi için iki AİHM başvurusu var
Avukatlar, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'ndan Okan Şimşek ve Veysel Şahin dışında kimseyi yargılamadıkları için, daha önce Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve diğer üst görevliler hakkında soruşturma açılmasına gerek görülmediği için Aralık 2007'de AİHM'e başvurmuşlardı.
Bu konuda 20 Mayıs 2007'de Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunan müdahil avukatlar, itirazın 6 Haziran 2007'de reddedilmesi üzerine Strasbourg Mahkemesi'ne gitmişti.
Avukatlar, "görevi ihmal"den suçladıkları Trabzon Emniyeti görevlileri hakkında kamu davası açılmaması ve 4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanuna göre işlem yapılmaması nedeniyle Mayıs 2008'de ikinci kez AİHM'e başvurmuşlardı.
Hrant Dink Cinayeti davasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Temmuz'da devam edildi. İlk kez basına açık görülen ve jandarma muhbiri Coşkun İğci'nin sanık olarak dinlendiği yargılamaya 13 Ekim'de devam edilecek. (EÖ/EZÖ)