Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın sekizinci celsesinin ikinci duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
35 sanıklı davanın bugünkü (29 Kasım) duruşmasında tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, Ogün Samast, Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz ile tutuksuz sanıklardan Ahmet İlhan Güler duruşmaya katıldı.
Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç, Özkan Mumcu Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBiS) aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.
Tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer ile tutuksuz sanıklar duruşmaya gelmedi.
Dava Ali Fuat Yılmazer’in müdür olduğu dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel'in savunması ve sorgusu tamamlandı.
Osman Gülben'in savunması
Osman Gülbel hakkındaAli Fuat Yılmazer’in müdür olduğu İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube’nin müdür yardımcılarından. İstihbarat Daire Başkanlığı’na bağlı, azınlıklar ve aşırı sağ faaliyetler konularında çalışıyordu, C Şubede C2 ve C3 şubelerinden sorumluydu. 15 Şubat 2006 tarihinde İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilen “Yasin Hayal’in ne pahasına olursa olsun Dink’i öldüreceği” bilgisini içeren yazı geldiğinde Ali Fuat Yılmazer yurt dışında olduğunu ifadesinde söylemişti. Gelen yazı, diğer şube müdür yardımcılarından Osman Gülbel tarafından paraflanmıştı. İstanbul’a 15 Şubat 2006 tarihinde gelen yazıdan önce 13 Ekim 2005'te de Yasin Hayal’in Ermenilere yönelik kin beslediği ve İstanbul’da eylem yapacağı bilgisi de gelmişti. 8 Nisan 2006 tarihli gelen F4 raporu da Yasin Hayal’in Dink’e yönelik eylem yapmayı tasarladığı bilgisini içeriyordu. Gelen bütün yazılar, kendisinden önce gelen yazıya referans verilerek gönderilmiş. Bu üç evrakın geldiği tarihlerde Gülbel, şube müdür yardımcısıydı. Gülbel, “FETÖ/PDY soruşturması” kapsamında açılan gizli dinleme davası kapsamında tutuklu. |
“Tasarlayarak öldürme”, “örgüt kurma” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarını reddeden Osman Gülbel savunmasında özetle şunları söyledi:
* 9 No’lu F4 ile 17 Şubat 2006 sayılı yazı evrakı gördüm, paraflayarak büro amirine gönderdim. Parafladığım F4 ve yazı, İstanbul İstihbaratı için muhtevası ve söz konuş şahsın ne anlama geldiği, İstihbarat Değerlendirme Programı (IDP) sayesinde Yasin Hayal’in Hrant Dink’e suikast yapacağı tespit edilmişti. Sorumluluğu üstümden atma ve suçu Şube Müdürüne yıkma iddiasını kabul etmiyorum.
* 2005 yılının Eylül ayında İstihbarat Daire Başkanlığı’nda göreve başladım, 2006 Eylül ayına kadar C Şube’de çalıştım.
* Ayrıldığım süreye kadar 9 No’lu F4 ile 17 Şubat tarihli evrak dışında başka evrak görmedim. 27 Eylül 2006 dan sonra yapılan çalışmaları bilmiyorum.
* Çalıştığım süre boyunca legal ya da illegal çalışma yapan bir C 5 şubesi yoktu.
"Haber raporundan başka rapor görmedim"
Gülbel’in savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi.
Mahkeme heyeti, Gülbel’e, Dink’in öldürüleceğine ilişkin F4 raporu geldikten sonra Hedef Şahıslar Programı çerçevesinde neler yapılması gerektiğini sordu.
Gülbel, Hedef Şahıslar Programı'nda illerden gelen bilgilere göre düzenleme yapıldığı ancak Dink'e yönelik veri girişi olup olmadığını bilmediğini, kendisinin böyle bir talimat vermediğini söyledi.
Sanıklardan eski C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in kendisine F4’ün bildirilmediğini söylediğini hatırlatan mahkeme, Gülbel’e, “Siz bu konuyu Yılmazer’e arz ettiniz mi” diye sordu.
Gülbel, “Yazı bana Şube Müdürlüğünden gelmişti, müdüre [Yılmazer] geri bildirim büro amirinin [Yılmaz Angın] görevi” dedi.
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Gülbel'e istihbari bilgilerle ilgili sürecin sadece illerin istihbarat şubelerinin inisiyatifine mi bırakıldığını sordu; Gülbel, “bu sorunun muhattabı ben değilim” dedi.
Sorgu sırasında şube işleyişini anlatan Gülbel, gelen istihbarat bilgilerinin şube müdürüne gittiğini, oradan bürolara dağıtıldığını; evrakların kendisine gelmediğini savundu. Kendi mevkiisini “pasif bir görev” olarak tanımladı.
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun “"Aynı zamanda amirsiniz. C2 ve C3'e bağlı çalışmalar sizin denetiminizden geçmeli. Hiyerarşi gereği bilgilerin bürodan müdüre gitmesinden önce size gelmesi gerekir” demesi üzerine Gülbel, “mevzuat aynı ama işleyiş farklı olabilir” dedi.
Gülbel'e görev yaptığı dönemde Yasin Hayal'le ilgili olarak İstihbarat Daire Başkanlığı’na daha önce gelen evrakı görüp görmediği de soruldu. Gülbel, raporu görmediğini savundu.
Davaya 1 Aralık Perşembe günü devam edilecek. Sonraki duruşmada Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in savunmasına geçilecek. (EA)