Hrant Dink cinayeti davasına bugün Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Kamu görevlilerinin yargılandığı 77. duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar katıldı. Duruşmaya katılamayan bazı sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılım sağladı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen 8'i tutuklu 85 sanıklı davanın 77. duruşmasında tanıkların dinlemesine devam edildi.
Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesine, Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız'ın ise adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.
Dün dinlenmesi planlanan Bahadır Tekin bugün dinlendi
Duruşmada ilk olarak dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde polis memuru olarak görev yapan Bahadır Tekin dinlendi.
Tanık olarak ifade veren Tekin cinayetten önce, Trabzon İstihbarat Şubesi'nden İstanbul İstihbarat Şubesi'ne, Hrant Dink'in öldürüleceğine dair gelen yazıyla ilgili olarak tahkikat yapan polis memurlarından birisiydi. Tekin, şunları söyledi;
''C Şube, yani Aşırı Dini Faaliyetler bölümünde polis memuru olarak görev yaptım. Benim görevim tahkikat yapmaktır. Tahkikat yapar, rapor hazırlarız. O gün masa amirim, bir ekmek fırını tahkikatı görevi verdi. Ekip arkadaşımla beraber adrese gittik. Adresteki yerde fırın yoktu. Çevrede araştırma yaptık. İki tane fırın tespit ettik.
"Bizden Osman Hayal'in araştırılması istendi. Ben gelen yazıyı görmedim. Yazıyı masa amiri Volkan Altunbulak görür. Biz evrak görmeyiz. Osman Hayal ile ilgili sorgulamayı da Altınbudak yapmıştı. Bize sadece Osman Hayal dedi. Konuyu anlatmadılar. Bilgileri ondan aldık. Sonradan görev sonuç raporu düzenledik. Bizim numara sorgulama yetkimiz yok. Numara sorgulamaları yine masa amirleri yapar. Hrant Dink adını o dönem sadece basından duydum."
Tekin'in ifadesinde yalan beyan şüphesi
Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, Tekin'in Sarıgazi'de Osman Hayal'i araştırdıklarını söylediği gün içinde, telefon sinyal bilgilerinin söyledikleriyle uyuşmadığına dikkat çekti. Horasan,''Bu evrak doğru mu?'' diye sordu.
Tekin, ''Gideceğimiz yer fırındı. Sabah erken çalıştıkları için erken gitmemiz gerektiğine karar verdik. Sabah erken saatlerde gidip takip faaliyetinde bulunduk. Telefon görüşmesi yapmadığımız için sinyal bilgisi çıkmamıştır'' dedi.
Bakırcıoğlu: Bu evrak düzmece mi?
Avukat Hakan Bakırcıoğlu, Tekin'e 24 Şubat 2006 tarihindeki kayıtlarda sabah saatlerinde sinyal bilgilerinin olduğunu ve sinyal bilgisinin Sarıgazi'den değil Bağcılar'dan geldiğini, beraber gittiği Özcan Özkan'ın da sinyal bilgilerinin Avrupa yakasında olmadığını söyledi.
Bakırcıoğlu da Tekin'e "Telefon sinyalleri sizi doğrulamıyor, yemin altında olduğunu ve gerçeği söylemesi gerektiğini hatırlatırım. Tekrar soruyorum. Bu evrak düzmece mi?" diye sordu.
Tekin, evrakın gerçek olduğunu söyleyerek, göreve gittiklerini ve sonra evrakı düzenlediklerini söyledi.
Ramazan Akyürek'in talebi üzerine Hasan Çobanoğlu dinlendi
Daha sonra Malatya Cezaevi'nde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevlisi Hasan Çobanoğlu'nun ifadesi SEGBİS ile alındı. Çobanoğlu'nun dinlenmesini sanık Ramazan Akyürek talep etmişti.
Mahkeme başkanı Çobanoğlu'nun dinlenmesinin ardından duruşmaya öğlen arası verdi. Öğlenden sonra tekrar görüşülmeye başlayan davada talepler dinlenildi ve avukat beyanlarına geçildi.
Bakırcıoğlu diğer sorumluların dinlenmesini talep etti
Avukat Hakan Bakırcıoğlu mahkemeden, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerinden Selim Kutkan ve Şahmaz Demirbaş, Volkan Altınbulak, Trabzon il Jandarma Komutanlığında görevli Binbaşı Ali Oğuz Çağlar ile MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'un dinlenmesini talep etti.
Duruşma savcısı, kaçma şüphesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanık avukatları da tahliye taleplerinde bulundu.
Mahkeme başkanı Horasan: Burada ne konuşulacağına biz karar veririz
Ramazan Akyürek'in avukatının konuşması uzayınca mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan, "Esasa ilişkin savunmaya giriyor söyledikleriniz" diye müdahale etti.
Akyürek'in avukatının "Yok yok" cevabına da tepki gösteren Horasan, "Burada ne kadar konuşulacağına biz karar veririz, 'yok yok' nedir? Zaten okuyorsunuz anlatmıyorsunuz. Yazılıysa bize verin biz de okuruz. Sadece tahliye taleplerini alıyoruz." dedi.
Akyürek'in avukatı "Savunma hakkımıza müdahale ediyorsunuz. Kayıtlara geçsin" diyerek tahliye talebinde bulundu. Horasan ise "Geçsin geçsin diyerek tepki gösterdi."
Mahkeme başkanı Horasan, taleplerin alınmasından sonra duruşmaya ara kararın açıklanması için yarım saat mola verdi.
2 sanığa tahliye kararı verildi
Verilen molanın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'ün tutukluluk halinin ev hapsine çevrilmesine karar verdi.
Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız'ın ise adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Heyet diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.
Mahkeme heyeti duruşmayı, 24-25 ve 27-28 Eylül tarihine erteledi. (HA)