Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasına bugün Çağlayan'daki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Cinayette ihmali bulunduğu iddia edilen kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 78. duruşması görüldü.
Görülen 78. duruşma öncesinde mahkeme heyetinin değiştiği haberi geldi. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK)'nın 19 Eylül 2018 tarihli 'Bazı yer adli yargı hâkimlerinin müstemir yetkilerinin belirlenmesi' kararıyla birlikte yeri değiştirilen birçok heyet içerisinde olan 14. ACM heyeti Başkanı Ali İhsan Horasan İstanbul 1. ACM başkanlığına getirildi.
Davanın görüldüğü 14. ACM Başkanlığına ise 25. ACM'de üye olarak yer alan Emre Efe Şimşek getirildi. Görev yeri henüz tebliğ edilmeyen Horasan bugün görülen duruşmaya başkanlık etti. Üçüncü iddianamenin kabul edilmesinin ardından başlayan duruşmalarda bu görev değişikliğiyle birlikte gelecek olan yeni heyet davaya bakan üçüncü heyet olacak.
Usul talepleri dinlendi
Duruşmaya Temmuz ayında görülen bir önceki duruşmada cezası ev hapsine döndürülen Ali Öz, tutuksuz sanıklardan Reşat Altay ve Ali Barış Sevindik'in de aralarında bulunduğu sanıklar ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmayı gazetecilerin yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti.
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başan: Ali İhsan Horasan, Üyeler: Alihan Orhan ve Fatih Akgün, Cumhuriyet Savcısı: Murat Demircioğlu
Duruşmaya başkanlık eden Ali İhsan Horasan, tarafların usule uygun taleplerini dinledi.
Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, dönemin MİT Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'un daha önceki duruşmada dinlenmesini talep ettiklerini belirterek, MİT'e yazı yazılarak şahsın adres bilgilerinin istendiğini söyledi. Bakırcı buna uygun olarak şahsın neden tanık olarak dinlenmesini istediklerine ilişkin mahkemeye dilekçe sundu.
Dink ailesinin avukatları daha önce MİT Bölge Başkanı Köksoy'un dinlenmesini istemiş ancak MİT neden dinlenmek istendiğinde dair mahkemeden bilgi istemişti.
Yargılanan sanıkların beraat talepleri ise usule uygun olmadığı gerekçesiyle bugün kabul edilmedi. Mahkeme başkanı Horasan tarafların taleplerini aldıktan sonra duruşmayı kapattı. Duruşmalara yarın devam edilecek.
"Görev yerim henüz tebliğ edilmedi"
Duruşmanın ertelenmesinin ardından gazetecilerin Horasan'a görev yeri değişikliğini sorması üzerine Horasan "Bugün bitiriyoruz, yarın devam ederiz, devam edersiniz. Bana görev yerim henüz tebliğ edilmedi. Bugün veya yarın edilebilir" ifadelerini kullandı.
Hrant'ın Arkadaşları adliye önünde açıklama yaptı
Duruşma öncesinde Hrant Dink'in Arkadaşları Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. "Hrant için adalet için" pankartının açıldığı açıklamaya CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Açıklamayı Dink'in arkadaşlarından Bülent Aydın yaptı.
Bugün görülecek davanın 78'inci duruşma olduğunu hatırlatan Aydın, "Bu hafta 23'üncü duruşma haftası olacaktı ve 10 önemli tanık dinlenecekti. İçlerinde dönemin jandarma ve emniyet sorumlularının da olduğu tanıklar. Fakat hafta içinde 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin tümden ve bir kez daha değişmesi nedeniyle haftalık duruşma yapılmayacak. Bugünkü duruşmada heyet, talepleri alacak. Bakalım bu Hrant Dink cinayeti davası daha kaç heyet görecek" dedi.
Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 de öldürüldüğünü ve 2 Temmuz 2007 de davanın ilk duruşmasının görüldüğünü kaydeden Aydın, "Henüz adaletin neresinde olduğumuzu söyleyemiyoruz. Üç ana iddianame ile birleşen 85 sanıklı davada geçen duruşma dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz'ün de tahliyesiyle bir yılda 25 tahliye gerçekleşti.
"Davada, altı tutuklu sanık ve 10 firari sanık var. Hrant Dink cinayeti henüz aydınlatılmadı. Bazı kamu görevlileri hakkında henüz soruşturma yürütülmedi. Soruşturmanın genişletilmesi talebine henüz yanıt verilmedi. Adalet talebimizi ilk günkü inatla bir kez daha haykırmak için buradayız. Hrant Dink cinayetiyle ilgisi olan herkes yargılanana kadar biz bitti demeden bu dava bitmez" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 sanığın yargılandığı davada 17 Ocak 2012'de verdiği kararla tutuklu sanık Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı.
Mahkeme tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar verdi. Heyet diğer sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu ise 2 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.
Bu cezaların ardından mahkeme Dink cinayetine ilişkin ana davayla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 50 sanığın yer aldığı 3. iddianame, eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iade işlemlerinin ardından 29 Mayıs 2017'de kabul etti. Heyet, 2 Haziran 2017'de 50 sanıklı yeni iddianameyle 35 sanıklı ana dava dosyasının birleştirilmesine hükmetti. (HA)