Gazeteci ve insan hakları savunucusu Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada yeni duruşma, bugün Beşiktaş'taki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.
Dink ailesinden Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink duruşmaya katılıyor.
Duruşmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin "Bu sadece hukuki bir dava değil, aynı zamanda siyasi bir dava. Siyasi kararlılık gösterilmediği taktirde, sonuç alınabilecek bir dava değil. Biz yine de çabalarımızı sürdüreceğiz. Cinayetin arkasındaki organize, örgütlü güçlerin açığa çıkarılmasını istiyoruz. Üç gencin mahkum edilmesinin ötesine geçmek için güçlü bir siyasi irade gereklidir" diye konuştu.
"Gizli tanık dinlenmeyecek"
Bugünkü duruşmada davanın gizli tanığının dinlenmeyeceği bilgisini de veren Çetin "Biz daha önce, gizli tanığın tüm sanıkların bir arada bulundukları bir duruşmada dinlenmesini istemiştik. Ama mahkeme karar alırken bu durumu gözetmedi" dedi.
Gizli tanığın, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in tutuklu yargılandıkları davanın bu duruşmasında dinlenmesi bekleniyordu.
Flautre: Başbakan'dan daha fazlasını bekliyoruz
Davanın 11. duruşmasını izlemek için gelen Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélene Flautre da, bianet'in sorularını yanıtlarken "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla önemli bir başbakanlık teftiş kurulu raporu yayınlandı. Şimdi bu raporun da ötesine gidilmesini bekliyoruz. Buraya, büyük ve kenetlenmiş Dink ailesine dayanışma duygularımızı iletmeye geldik. Sanırım bu davada adaletin tam olarak sağlanması, toplumun genelinin de ihtiyacı" diye konuştu.
Yurttagül: Davanın bu kadar uzaması düşündürücü
bianet'in görüştüğü, davayı izleyen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Danışmanı Ali Yurttagül de, "Bu dava çok önemli. Bu kadar uzaması, aslında düşündürücü" diye konuştu.
Yurttagül, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yumuşamayı, Türkiye'deki özellikle Ermenileri hedef alan nefret beyanları açısından değerlendirdi; "Bu durum suistimalleri, nefret beyanlarını törpüler, kıyıda kalmasını sağlar. Devlet içinde bu tür yaklaşımı olan sorumluları da marjinalleştirir. Popülist hisleri işleme olanağı kaybolur" dedi.
Paris Barosu gözlemci heyetin görev süresini uzattı
Paris Barosu, davayı üç duruşmadır izleyen heyetin görev süresini 2011'e kadar uzattı. Heyette avukatlar Vincent Niore, Mathier Brochier ve Alexandre Couyoumdjian bulunuyor.
Duruşmayı izleyenler arasında Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) genel sekreteri Eugene Schoulgin'in yanı sıra PEN Norveç Merkezi'nden Lin Stensrud ve Trine Kleven, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, avukatlar Sezgin Tanrıkulu, Ali Koç, Filiz Kerestecioğlu da yer alıyor. (TK)