İstanbul Büyükşehir Belediyesi'in (İBB) Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) üyelerinin oylarıyla Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink'in adının, Şişli'deki Ergenekon Caddesi'ne verilmesiyle ilgili gündem önerisi ret edildi.
Önerinin gündeme alınması, 112 Cumhuriyet Halk Partili (CHP) belediye meclis üyesinin evet oyuna karşılık AKP'lilerin oy çoğunluğuyla dünkü (8 Şubat) oturumda reddedildi.
bianet'in görüştüğü CHP Sancaktepe Meclis Üyesi ve önerinin sahibi Özgen Nama "Bu ülkenin bütünlüğüne, kardeşliğe ve demokrasi mücadelesine hayatını adayan Hrant Dink'in bu caddeye isminin verilmesinden daha doğal ne olabilir ki" diyerek tepki gösterdi.
Oylama nasıl yapılıyor?
Büyükşehir Belediyesi'nin 300 meclis üyesi var. Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte oylamaya 301 kişi katılıyor. AKP'nin 170, CHP'nin 112 üyeyle grup oluşturabildiği meclisin kalan sekiz üyesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi ve Demokratik Toplum Partisi (DSP) üyelerinden oluşuyor.
Her ayın ikinci haftası toplanan Belediye Meclisi üyeleri o haftanın ilk pazartesi günü toplantı için gündem önerilerini sunuyorlar. Ardından yapılan oylamanın ardından kabul edilen öneri toplantı gündemine alınıyor.
AKP'li Ergun'a göre isim değiştirmek gereksiz
CHP'li Özgen Nama, dün (8 Şubat) Belediye Meclisi'nde konuşulmak üzere verdiği öneride Şişli'deki Ergenekon Caddesi'nin adının Hrant Dink olarak değiştirilmesini önerdi. Yapılan oylamada CHP grubu öneriyi kabul ederken, AKP grubu hayır oyu verdi ve öneri tartışma listesine alınmadı.
AKP'lilerin kabul edebileceğini düşünerek Ergenekon Caddesi'ni özellikle önerdiğini söyleyen Nama, "Ancak AKP'liler demokrasi konusundaki ikiyüzlü tavırlarını bir kere daha göstererek öneriyi reddettiler" dedi.
Taraf Gazetesi'nden Helin Alp'in haberine göre AKP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Mehmet Ergun "Caddelerde isim değişikliğinin 'gereksiz' olduğu için ret oyu kullandıklarını" söyledi.
Nama ise kararı "Kentimizin en önemli bulvarlarına ABD'nin 35. Başkanı Kennedy ismi bile verilmiş. Muhsin Yazıcıoğlu ismi geçen ay birçok yere verildi. Türkiye demokrasi mücadelesine yazıları, konuşmaları ve yaptıklarıyla katkı sunan Dink'in adının katledildiği yere verilmesin konuşulamaması dahi vahim" sözleriyle eleştirdi.
Belediye Meclis'in aldığı karar henüz İBB'nin sitesine aktarılmamış durumda. Sitede en son 15 Şubat'ta alınan kararlara ulaşılabiliyor.
Aktivistler caddenin adını değiştirmişti
Barış İçin Sanat Girişimi, bu yıl Dink'in öldürüldüğü 19 Ocak'ta Agos Gazetesi'nin önündeki anmanın ardından Ergenekon Caddesi'ne gelerek caddenin adını Hrant Dink olarak değiştirmişler, "Yükselt! Yükselt! Barışın Sesini Yükselt!" sloganlarıyla eylem yapmışlardı.
Girişim ayrıca 19 Ocak'tan bir hafta önce caddenin isminin değiştirilmesi için Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'le görüşmek istemiş, Sarıgül yoğunluğu nedeniyle bu talebi ileri bir tarihe ertelemişti. (BÇ/TK)
* Fotoğraf: Bawer Çakır