Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç- Koçyiğit,Kadın sağlığında ve doğum kontrol yöntemlerinde (gebelik önleyici) kullanılan birçok ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamasını Sağlık Bakanlığına sunduğu önerge ile meclis gündemine taşıdı.
“50-60 TL’den 93-140 TL’ye yükseldi”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Kılıç-Koçyiğit şunları belirtti:
Kadın sağlığında ve doğum kontrol yöntemlerinde (gebelik önleyici) kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamakta, özellikle rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı, kadınların hem gebe kalmak hem de gebeliği önlemek için kullandığı doğum hapları bunların başında gelmektedir. SGK tarafından karşılanmayan bu ilaçların fiyatı döviz kuru nedeniyle her geçen gün artmakta, doğum kontrol ilaçlarının fiyatları 2021 yılında 50-60 TL civarıyken bu yıl 93-140 TL arasında değiştiği belirtilmektedir.
“Konu hakkında hekimler, son dört yıldır aile planlamasında kullanılan prepatlarla ilgili sorunlar olduğunu belirtmekte devlet eliyle bir alım yapılmadığını ifade etmektedirler.
“Nitekim kanser tarama programının 30-65 yaş aralığını kapsıyor olması ve sadece rahim ağzı kanseri taraması yapılıyor olması başka kanser türlerinin öğrenilmemesine sebep olabildiği vurgulanmaktadır.”
Kılıç-Koçyiğit şu soruların yanıtlanmasını istedi:
*Kadın sağlığında ve doğum kontrol yöntemlerinde (gebelik önleyici) kullanılan ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması hususunda bir çalışmanız var mı?
*Rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen HPV aşısı çocukluk yaş grubundan itibaren aşılama takvimine alınacak mıdır? Şu ana dek bu aşının ulusal aşılama programına alınmamasının nedenleri nelerdir?
*Kadınların kendi bölgesinde bir sağlık personelinin danışmanlığında, ücretsiz olarak; kadın sağlığı konusunda, doğum kontrol yöntemlerinde, istenmeyen gebelik durumlarında bilgilendirmeleri yönünde bir çalışmanız var mı?
*Sağlıkçıların uzun zamandır hormonal prepatları ve kondomları temin edemediğinden haberdar mısınız?
*Son 5 yıl içerisinde rahim ağzı kanseri taraması ile muayene olan kişilerin sayısı kaç?
*Rahim ağzından yapılan kanser taramaları nüfusun ne kadarını kapsamaktadır?
*HPV etkisiyle ortaya çıkan rahim ağzı kanseri dışındaki hastalıkların oranı nedir?
*Rahim ağzı kanseri taramalarının başka yöntemler kullanılarak da yapılması için çalışmalarınız olacak mı?
*Bakanlığınızın kadınlara ve LGBTİ+lara yönelik var olan sağlık politikaları nelerdir?
HPV aşısı
Türkiye'de de HPV aşısının ücretsiz uygulanması için kampanyalar yürütülüyor.
HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi Meclis gündemine taşınmıştı.
Aşının bir dozu Türkiye'de 700 TL civarında. Üç doz yapılması gereken aşının toplam maliyeti böylece 2 bin lirayı geçiyor.
(EMK)