Komite, Türkiye'de bilinçsiz hormon ve tarımsal ilaç kullanımının önlenmesi, üreticilerin bilinçlendirilmesi için çalışıyor.
Ekolojik tarım yaygınlaşıyor
Kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını yasaklayan ekolojik tarım 1910'lu yıllarda İngiltere'de gelişmeye başladı. Avrupa Birliği (AB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından da alternatif üretim yöntemi olarak kabul edildi.
Türkiye'de ekolojik tarımla ilgili ilk adımlar, 1984-1985 yıllarında, Avrupa orijinli firmaların Türk firmalarından "kuru üzüm ve incirde ekolojik üretim" talebinde bulunmasıyla atıldı.
1994 yılında, "Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Türkiye'de ekolojik tarım yöntemleri yaygınlaşmadı. Türkiye'de tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde hormon ve zirai mücadele ilaçlarının bilinçsiz kullanımı engellenemedi.
Kanada sınırının üstünde
Türkiye, hormon ve zirai mücadelede kullanılan ilaçlar nedeniyle ilk olarak Kanada ile sorun yaşadı. 1995 yılında Kanada'ya ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümde, bu ülke limitlerini aşan düzeyde (0.5 ppm) kurşun kalıntısı bulundu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Tayfur Gürcan, bu olaydan sonra Kanada pazarının kaybedildiğine, üreticiyi zorlayan yaptırımların arttığına dikkat çekti:
* Bu gelişmeden sonra ABD, Türkiye'den ithal ettiği çekirdeksiz kuru üzümde kurşun sınırı olan 0.25 ppm değerini çok sıkı kontrol etmeye başladı. Ayrıca, Türkiye'de bağlarda kullanımı serbest olduğu halde ABD'de kullanımı yasak olan ilaçlar için de "0" kalıntı limitini uygulamaya başladı."
* Türkiye'de de son yıllarda giderek artan hormon kullanımı hem bağları hem de insan sağlığını etkiliyor.
* Salkımın ve tanelerin büyümesi için kullanılan hormon, verim miktarını artırıyor ama, üzümü doğal tadından uzaklaştırıyor.
* Tüm dünyada doğal koşullarda yetiştirilen ürünlere talep olmasına rağmen Türkiye'de çiftçilere yeterli eğitim verilmiyor.
Avrupa Birliği uyarıyor
* Avrupa Birliği, tarımsal ilaç kullanımı konusunda Türkiye'yi yıllardır uyarıyor. Ancak, bir sonuç alınamıyor.
* Hormon, zamanında ve ölçülü kullanıldığında tohum tutma açısında yararlı oluyor. Ancak, bu noktada denge bir türlü sağlanamıyor. Çiftçiye ilaç veriliyor, ilacın eğitimi, nasıl kullanılacağı öğretilmiyor.
Almanya ürünleri geri gönderdi
Antalya Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Boztepe, Almanya'ya ihraç edilen çarliston biberde bulunan ilaç kalıntısının da sınırın üstünde çıktığını açıkladı.
* Almanya bu biberleri geri gönderdi. Geri gönderilen biberler imha edildi. İhracatçı firmaya da ceza verilecek. Ancak, bu konuda önlem alınması ve ihracatçı firmaların bilinçlendirilmesi gerekiyor.
* Son zamanlarda ihraç edilen ürünler üzerinde ilaç kalıntısı bulunması, ithalatçı ülkelerin Türk meyve ve sebzelerine karşı tedbir uygulanmasına yol açtı.
* Bu tür problemleri önlemek için " Yaş Meyve-Sebzelerde Zirai İlaç Kalıntıları Çalışma Komitesi" kurduk. Amacımız, üreticilerin bilgilendirilmesi ve ürünlerin geri dönüşünü engellemek.
Yasal düzenleme gerekir
İzmir Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdür Vekili Ziraat Yüksek Mühendisi Azmi Akbaytürk, hormon ve ilaçların kullanımında herhangi bir yasal kısıtlamanın bulunmamasına dikkat çekerek, üreticinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi.(BB)