Karadeniz Sahil Yolu projesiyle doldurulan Artvin, Hopa sahilinin yeniden ve metrekarelerce doldurulmasını öngören projenin imar planlarına karşı bölge sakinlerinin açtığı dava kapsamında bilirkişi yarın inceleme yapacak.
Önceki dönem AKP'nin yönettiği Hopa Belediyesi tarafından 2014 yılında hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan proje, belediye CHP'ye geçince de iptal olmadı.
Bölge sakinleri, dava kapsamında hazırladığı dilekçede Hopa'da 67 bin 800 kamyonun gezeceğine dikkat çekerek "Köylerde taş ocağı açılacak" dedi.
Dolgu malzemesi nereden?
Yurttaşların dava dilekçesinde Hopa sahilinde denizin dolması ve denizde kirlilik oluşmasının yurttaşların denize erişiminin engellenmesine yol açacağı ifade edildi.
Planda alanın nereden çıkarılacak malzemeyle doldurulacağının belirtilmediği vurgulanan dilekçede şu bilgiler yer aldı:
“Dolgu malzemesi ya orman alanından ya da bağcılık, çay, fındık gibi bölgeye özel ürün alanından sağlanacaktır. Proje kapsamında kullanılacak dolgu malzemesi için yaklaşık 1 milyon 350 bin metreküp malzeme kullanılacağı düşünülmektedir. 67 bin 500 kamyonun sefer yapacağı bir proje planlama ilkelerine aykırı olarak hazırlanmıştır.”
ÇED kararı hatalı
Hazırlanan planların iptal edilmemesi halinde telafisi imkânsız sonuçların doğacağı belirtilen dilekçede ÇED usulsüzlğüne ilişkin bilgilere de yer verildi.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin Seçme, Eleme Kriterleri Uygulama Yöntemi başlıklı 4. bölümünün 15. Maddesinin (a) bendinde yer alan Ek-2’de “Denizden 10.000 m2 ve üzerinde alan kazanılması projeleri”ni Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin değerlendirmesine bırakılıyor.
* Planlama alanın yerel ulaşım ağındaki yeri
Ancak Çevre ve Şehircilik Artvin İl Müdürlüğü; 344.000 m2 dolgu yapılacağı belirtilen bu projeyle ilgili 30.11.2016 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verdi.
“Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” belgesi aynı zamanda hazırlanan imar planlarıyla da örtüşmüyor. Zira hazırlanan planlarda dolgu alanı bir sayfada 344.000 m2 olarak gösterilirken, bir tabloda 314.590m2 gösteriliyor. Oysa “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararında alanın 318.300 m2 olduğu belirtiliyor.
"Hopa'ya dokunma"
Öte yandan Bölge sakinleri dün sosyal medya üzerinden "Hopa sahiline dokunma" kampanyası başlattı.
Paylaşılan mesajlarda, "Hopa sahilini yeniden dolduracak, denizimizi bizden kopartacak, iskelemizi elimizden alacak, köylerimizi taş ocağıyla kaplayacak olan dolgu projesine karşıyız" denildi.
AKP’nin planını CHP hayata geçiriyor
2014 yılında Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan plan daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmiş ve Bakanlık tarafından görüşler toplanmaya başlanmıştı. Pek çok kurum görüş verdi. Bu görüşlerden bir tanesinde, Sugören deresinin önünün kapatılmaması gerektiği de yazıldı. Bu görüş sebebiyle planın revize edilmesi gerekti ve süreç uzadı.
2019 yerel seçimlerinde Hopa Belediye Başkanlığı ve Belediye meclisi üye çoğunluğunu AKP kaybetti. Görevi devralan CHP’li Belediye Başkanı önceki dönem AKP’li belediyenin hazırladığı planı raftan alıp, revize ederek yeniden Bakanlığa gönderdi ve Bakanlık da planı 14 Mayıs 2020’de askıya çıkarttı.
Planlama alanı
Projenin planlandığı Hopa ilçesi Artvin ilinin 8 ilçesinden biri ve il sınırının kuzeyinde, Rize-Artvin Karayolu üzerinde bir sahil yerleşimi. Kuzeyinde Karadeniz, batısında (Gürcistan) Batum, doğusunda Arhavi, güneyinde ise Murgul ve Borçka sınırlarıyla çevriliyor.
Planlama alanı, Hopa’nın sahil şeridinden geçen Karadeniz Sahil Yolu ve kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yaklaşık 34,4 hektarlık bir alandan oluşuyor. Plan onama sınırının kuzey kısmını Karadeniz, güneyini kıyı kenar çizgisi, doğu ve batısını ise onaylı imar planı sınırları oluşturuyor.
Alan Karadeniz Sahil Yolunun Hopa şehir geçidinde olup, batıda Hopa Limanı’ndan başlayıp Hopa İskelesini de içine alarak doğuda Sugören Köyü sınırında son buluyor. Bu da neredeyse Hopa merkez boyunca uzanan bütün sahilin 100-120 metre civarında açığa kadar 7 metre derinliğinde doldurulması anlamına geliyor. Alanın “fuar, panayır ve festival alanı” yaratmak amacıyla doldurulacağı belirtiliyor.
(TP)