Haberin Kürtçesi için tıklayın
Pekin'in sansürcü yaklaşımı, Hong Kong'da Haziran ayında başlayan protesto dalgasını yakın markaja aldı.
Çin'in önde gelen müzik platformlarından QQ Music, Haziran İsyanı olarak da bilinen 1832 Paris İsyanı'nı konu alan ve aynı adlı kitaptan uyarlanan Sefiller müzikalindeki "Do You Hear the People Sing?" şarkısını, bulunduğu çeşitli albümlerden sildi.
Şarkı, 2012 yılında vizyona giren Les Misérables filminin müzikleri arasındaydı.
TIKLAYIN - Çin'in Sosyal Kredi Sistemi: Bir Nevi Black Mirror
1832'deki Paris ayaklanmasında, 3 bin protestocu King Louis-Phillepe yönetimine karşı sokaklardaydı.
"Do You Hear the People Sing?" filmin tam da bu sahnesinde çalınıyor.
Victor Hugo'nun 19. yüzyılın en büyük eserlerin olarak kabul edilen Sefiller kitabı ise 1815'te başlıyor, 1832'deki Paris Haziran Ayaklanması'nda son buluyor.
Polis tacizine karşı #MeToo yürüyüşü
Kentte dün akşam, Hollywood'da tacize karşı başlatılan #MeToo hareketinin pankartları vardı. 30 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşünde, hafta içinde protestoculara silah doğrultan polisler protesto edildi.
South China Morning Post'un haberine göre gösterilerde bir kadın polis tarafından durduk yere çıplak bırakıldı. Yaşadığı travmayı gazeteye anlatan kadının sözleri üzerine polis tacizi dünün protestolarına damga vurdu.
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Protestocular tasarının geçmesi halinde Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını savunuyor. |
(PT)