Fotoğraflar: appledaily.com
Hong Kong’da Mayıs ayında izinsiz gösteriye katıldığı gerekçesiyle 14 ay hapis cezasına çarptırılan Next Digital'in sahibi Jimmy Lai’nin gazetesine polis baskın düzenledi.
Sabaha karşı yapılan operasyonla 500’e yakın polis Apple Daily gazetesine gelerek gazetenin yayın yönetmenini ve diğer dört yöneticiyi gözaltına aldı.
Polis gazete çalışanlarına ‘ulusal güvenlik yasasını ihlal etmek’ suçlaması yönetti. Polis tutuklananların isimlerini vermedi ancak yöneticileri "yabancı bir ülkeyle veya dış unsurlarla ulusal güvenliği tehlikeye atacak gizli anlaşma" suçlamasıyla gözaltına aldığını doğruladı.
Apple Daily ise, Genel Yayın Yönetmeni Ryan Law, CEO Cheung Kim-hung, Operasyon Direktörü Chow Tat-kuen, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Chan Puiman ve Genel Yayın Yönetmeni Cheung Chi-wai gözaltında olduğunu yazdı.
Suçlamaya kanıt aramak için medya grubunun genel merkezini girişlere kapatan polis, gazetecilerin bilgisayarlarına ve malzemelerine el koydu.
Polis yazılı materyalleri de incelendi. Muhabirlerin telefon ve dizüstü bilgisayarlarında arama yaptı. Polis ayrıca Apple Daily ile bağlantılı üç şirketin sahip olduğu 2.3 milyon dolarlık varlığı dondurdu. Gazete, baskının canlı görüntülerini YouTube ve Facebook’tan yayınladı.
Çin polise destek verdi
Apple Daily'nin binasına yapılan baskın dünyadan tepki çekerken, Hong Kong Güvenlik Bakanı John Lee polisin tavrını savundu. Lee, gazetenin yazı işlerini 'bir suç mahalli' olarak tanımladı; operasyonun da 'gazeteciliği ulusal güvenliği tehlikeye atma aracı olarak kullanan' kişileri hedef aldığını savundu.
Lee, "Bu şüphelilerin, gazetecilik faaliyetlerini yabancı bir ülke veya bir dış unsurla işbirliği yapmak, Hong Kong veya Çin'e yaptırımlar dayatılması veya düşmanca faaliyetlerle bulunulması için kullandığı bir komplodan söz ediyoruz" iddiasında bulundu.
Çin'in Hong Kong'daki temsilciliği de gazeteye yapılan baskını 'adil' diye niteleyerek polise açık destek verdi. "Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nı ve diğer ilgili yasaları ihlal edenler, profesyonel kimlikleri ve geçmişleri ne olursa olsun, hangi güçler tarafından desteklenirse desteklensin, ağır şekilde cezalandırılacaktır" açıklaması yaptı.
Bir yılda ikinci operasyon
Apple Daily, sürekli olarak Çin hegemonyasını eleştiren bir gazete. Bugün gerçekleşen operasyon Apple Daily'de bir yıldan kısa bir süre içinde gerçekleştirilen ikinci baskın. Geçtiğimiz Ağustos ayında düzenlenen benzer bir baskında, şirketin sahibi Lai ve oğulları dahil 10 kişi tutuklanmıştı.
TIKLAYIN - Hong Kong'da canlı yayında gazeteye polis baskını
Bir basın brifinginde polis, 2019'dan beri Apple Daily'nin Hong Kong’u Çin'e yaptırım uygulamaya çağıran 30'dan fazla makale yayınladığını söyledi.
Hong Kong’da ulusal güvenlik yasasının geçen yıl yürürlüğe girmesinden bu yana onlarca aktivist tutuklandı.
Jimmy Lai hakkında
- 1 milyar dolardan (766 milyon sterlin) fazla olduğu tahmin edilen ilk servetini giyim endüstrisinde yaptı ve daha sonra medyaya atıldı ve Next Digital'i kurdu.
- Next Digital, Hong Kong ve Çin liderliğini sık sık eleştiren, iyi okunan bir tabloid olan Apple Daily'yi yayınlıyor.
- Bu ayın başlarında yetkililer, banka hesapları ve Next Digital'deki %71,26'lık hissesi de dahil olmak üzere Lai'ye ait varlıkları dondurdu - tahminen 45 milyon dolar (31 milyon sterlin) değerinde varlığa.
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Geçen yıl Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Çin'in ülkeye bağlı özerk bir bölge olan Hong Kong için hazırladığı tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası Haziran 2020'de oybirliğiyle kabul edildi. Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlükleri kısıtlanmaya başladı. |