Fotoğraf: tbs.seoul.kr
Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde muhalif medya lideri ve çalışanları, "ulusal güvenlik kanununu ihlal ettikleri ve yabancı ülkelerle gizli iş birliği yaptıkları" iddiasyla gözaltına alındı.
Sabah saatlerinde yaklaşık 200 kişilik Hong Kong polisi, yeni ulusal güvenlik yasası uyarınca iş insanı Jimmy Lai'nin sahibi olduğu Next Digital ve Apple Daily’e baskın düzenledi. Baskın gazetenin Facebook sayfasından canlı yayınlandı.
TIKLAYIN - Çin'de tartışmalı Hong Kong yasası geçti
Ofiste arama yapan polis, Jimmy Lai ile iki oğlu ve Apple Daily’den biri CEO olmak üzere 7 üst düzey çalışanını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Next Digital'in işletme müdürü Royston Chow, finans müdürü ve icra direktörü gibi isimler bulunuyor.
Polis gözetiminde Apple Daily binasından çıkartılan Lai kolları arkadan kelepçelenerek karakola götürdü. Apple Daily muhabirleri, polisin kendilerine herhangi bir arama emri göstermediğini ve aramanın yasal gerekçelerinin belirsiz olduğunu söyledi.
Polis ise resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, ulusal güvenliğe aykırılık teşkil eden suçları araştırmak için bir arama emriyle gazetenin binasına girdiklerini söyledi. Polis, binadaki çalışanlardan işbirliğini yapmalarını istedi.
Polis ayrıca ofis binalarını da kordon altına alarak gazetecilerin ofislerine girmelerini engelledi.
Ülkede 30 Haziran’da kabul edilerek yürürlüğe giren yeni güvenlik yasası tartışılıyordu. Söz konusu gözaltıların ise, ABD’nin Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong Polis Gücü Komiseri Chris Tang Ping-keung, Hong Kong'un eski Emniyet Müdürü Stephen Lo Wai-chung ve bazı Hong Konglu üst düzey yöneticilere yaptırım kararı almasının ardından gelmesi dikkati çekti.
ABD, 7 Ağustos’ta aldığı yaptırım kararıyla söz konusu kişilerin ABD'deki mal varlıklarına el koymuş, ABD'dekilerin de bu kişilerle iş yapması yasaklamıştı.
Hong Kong’da yürürlüğe giren yeni güvenlik kanunu
Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birliğiyle kabul edilen yasa, Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından da imzalamıştı.
Devleti yıkmaya teşebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemleri yasaklayan ilgili yasa, Çin hükümetinin onayı sonrasında Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Yasa, içeriği itibarıyla asıl olarak Haziran 2019'da suçluların Çin'e iadesini öngören yasa tasarısına karşı başlatılan ve yıl sonuna kadar yoğun kitle protestolarıyla sürdürülen hükümet karşıtı protesto hareketini hedef alıyor.
Yasa ile Çin medyası tarafından "Hong Kong’un vatan hainleri" olarak yansıtılan muhalif gazeteciler, iş adamları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılırken, bu kapsamda yasaklanan suçları işleyenlere 3 yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği belirtiliyor. (HA)