*Fotoğraflar: Miguel Candela Poblacion/ Hong Kong-AA.
Hong Kong'da Haziran ayından beri yaşanan protestolar dün Çin Halk Cumhuriyetinin 70. kuruluş yıldönümünde de sürdü.
Polis saldırısı sonucu 100'den fazla kişinin yaralandığı gösterilerde polis gerçek mermiyle bir göstericiyi vurdu.
18 yaşındaki protestocu polisin açtığı ateş sonucu omzundan yaralandı.
Şehrin en kilit caddelerinden Tai Ho'da, yetkililer tarafından protestocuların güvenlik güçlerine saldırdığı ve ardından protestoculara uyarı ateşi açıldığı öne sürüldü.
Protestolar sırasında karşıt görüşlüler arasında da çatışmalar yaşandığı bildirildi.
BM'den "maksimum" itidal çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gerilimin tırmanmasının ardından bir açıklama yaptı.
Günlük basın brifinginde konuşan Dujarric, şunları söyledi:
"Genel Sekreter'in prensibi gereği her zaman barışçıl gösteriler ve güvenlik güçlerine maksimum itidal çağrısında bulunuyoruz."
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Protestocular tasarının geçmesi halinde Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanacağını savunuyor. |
(PT)