Honduras'ta anayasa reformu çalışmaları bahane edilerek ordu darbesiyle iktidardan düşürülen devlet başkanı Manuel Zelaya'nın ardından geçici olarak başkanlığa getirilen Roberto Micheletti, 48 saat sokağa çıkma yasağı koydu. Micheletti, Zelaya'nın partisi olan Liberal Partisi'ne mensup kongre üyelerinden.
Zelaya yanlıları yasağa rağmen başkent Tugilcigalpa'da barikatlar kurarak direniyor. Maskeli göstericiler, devlet başkanlığı sarayına giden yolları kapattı. Bazı hükümet üyeleri askerler tarafından tutuklandı. Tutuklamaya karşı koyan bir meclis üyesi ise çıkan kargaşa sırasında vurularak öldü.
Kosta Rika'ya sürülen Zelaya için Latin Amerika liderleri özel bir zirve düzenledi. Latin Amerika için Bolivarcı Alternatif'in (ALBA) Zelaya'nın yeniden göreve dönmesi için Nikaragua'da organize ettiği toplantıya devrik lider de katıldı.
Dünya tepkili...
Venezüella devlet başkanı Hugo Chavez, Managua'da gerçekleşen zirvede yaptığı açıklamada, Latin Amerika hükümetlerine açıklama yapmakla yetinmemeleri çağrısında bulunarak, "Mağara devrine geri dönülmesine izin veremeyiz" dedi.
Chavez, Honduras'ta yaşananlarda ABD'nin parmağı olduğunu savundu ve Venezuela Büyükelçiliği'nin zarar görmesi halinde, Honduras'a savaş ilan edeceğini tehdidinde bulundu.
Latin Amerika'daki sol kuşakla birlikte ABD ve AB'den de darbecilere tepki yağdı.
Zelaya'nın tutuklanmasından dolayı derin endişe duyduğunu belirten ABD Başkanı Barack Obama, Honduraslılara hukukun üstünlüğüne saygı göstermeleri çağrısında bulunurken, devlet başkanı olarak Zelaya'yı tanıdığını ilan etti.
Amerika Devletleri Örgütü Başkanı da "Honduras'taki darbeyi kınadığını" açıkladı. Öte yandan örgüt, Honduras'taki durumu kınamak için acil bir toplantı yapılacağını açıkladı.
BM, Zelaya'yı Genel Kurul'da konuşma yapmak üzere New York'a davet etti.
AB Komisyonu sözcüsü, AB'nin Honduras'taki gelişmeleri endişeyle izlediğinin altını çizerek AB'nin Hondruras'taki demokratik kurumları desteklediğine işaret ederek demokratik yollardan oluşmuş kurumların arkasında olduklarını açıkladı.
Micheletti: Ülke yeni durumdan memnun..
Micheletti "Ne Obama'nın, ne de Chavez'in buraya gelmeye ve bizi tehdit etmeye hakkı var" dedi. Micheletti, yaptığı açıklamada, ülkenin yüzde 80 veya 90'ının bugünkü durumdan memnun olduğunu iddia ederek, Zelaya'nın ülkeye geri dönmesine karşı olmadıklarını söyledi.
Zelaya ise Kosta Rika'da yaptığı açıklamada, devlet başkanlığı görevinden istifa etmediğini ve görev süresini dolduracağını söyledi. Manuel Zelaya, "Honduras'ın devlet başkanıyım ve ülkeme dönmek istiyorum" dedi.(EG/EÜ)
_____________________________________
* Bu haberi CNNTürk, BBC, Spiegel ve AB Haber'den derledik.