Latin Amerika ülkelerinden Honduras'ta iki hafta içerisinde üç gazeteci öldürüldü. Aguán-Canal 5 televizyonu yayın yönetmeni Nahúm Palacios, 14 Mart'ta Tocoa kentinde aracında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Palacios'a eşlik eden biri kameraman iki kişi saldırıda yaralandı.
Orta Amerika'daki Karayip Denizi kıyısında, Guatemala ve Nikaragua arasında ve Kuzey Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Honduras'ta söz konusu gazeteci cinayetleri, uyuşturucu ticaretinin ve örgütlü suçların çok etkin olduğu bir bölgede yaşandı. Cinayetlerin ardından Honduraslı gazeteciler büyük çaplı bir protesto eylemi düzenlediler.
C-Libre: Ona "fakirleri savunmayı bırak" dediler
İfade Özgürlüğü Komitesi (C-Libre) adlı örgüt, 34 yaşındaki gazetecinin, 28 Haziran 2009'daki darbeden sonra çok kez ölüm tehditleri aldığı askerlerce kötü muamele gördüğü, aşağılayıcı muameleye tabi tutulduğu ve iş malzemelerine el konulduğunun hafızalarda olduğunu bildirdi.
Örgüt, Palacios ve bir diğer meslektaşının bir keresinde de "fakirleri savunmayı bırakmaları" konusunda telefon üzerinden ölüm tehditleri aldığını belirtti.
Darbeci hesap vermedi; şirketin başına geçti
Uluslararası basın meslek örgütlerinden Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), darbe sonrası yaşanan insan hakları ihlallerine bir de güvensizlik hissi eklendiğini bildirdi.
RSF, darbenin başındaki general Romeo Vásquez Velásquez'in hesap vermek yerine Honduras ulusal iletişim şirketi Hondutel'in başına getirilmesini de şaşırtıcı olduğu duyurdu.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de, gazetecilere yönelik ağır saldırıların örgütlü suçlarla ilgili yaşananların aktarılmasına ağır bir darbe indirdiğini açıkladı.
Üç cinayet Honduras'ı "en tehlikeli ülke" yaptı
Bir hafta önce de, aynı bölgede Canal 51 muhabiri David Meza Montesinos benzer şartlar altında öldürülmüştü. Yerel El Patio radyosu çalışanı ve Abriendo Brecha televizyonu muhabiri de olan Montesinos'a, 11 Mart'ta, Atlantik kıyısındaki Ceiba kentindeyken Palacios gibi bir pusu kurulmuştu.
Sert söylemiyle bilinen Montesinos, öldürülmeden üç hafta önce, uyuşturucu ticaretiyle ilgili haberleri nedeniyle ölümle tehdit edildiğini açıklamıştı.
Bu cinayet de, gazeteci Joseph Ochoa'nın Tegucigalpa bölgesinde öldürülmesinden 10 gün sonra yaşanmıştı. Honduras, bu son cinayetlerle Latin Amerika kıtasında gazeteciler için en ölümcül ülke halline geldi. (EÖ)