Honduras yönetimi, acil doğum kontrol yöntemlerini kullanan kadınları ve kullanılmasını tavsiye eden doktorları cezalandıracak bir tasarıyı yasalaştırmayı planlıyor.
Yasa tasarısı, kadınların üreme hakları ve bedenleriyle ilgili kararları kendi kendilerine almalarının önüne geçerken, tecavüze uğramış kadınların da gebeliğini sonlandırmasını engelliyor.
Kadın hakları savunucuları, Avaaz.org'da başlatılan uluslararası imza kampanyasıyla, Honduras Kongresi üzerinde baskı yaratarak, tasarının yasalaşmasını engellemeye çalışıyor. 400 bin imzaya ulaşıldğında, Honduras'taki yerel kadın örgütleri, uluslararası kamuoyunun itirazlarını Kongre'ye iletecek.
İmza kampanyası, Honduras Kongre Başkanı Juan Orlando Hernández'e şöyle sesleniyor:
"Kaygılı yurttaşlar olarak doğum kontrolünü suç haline getirmemenizi istiyoruz. Önerdiğiniz Yasa 54 Honduras'ı dünyada ertesi sabah hapının kullanılmasını ya da satılmasını altı yıla varan hapis cezası gerektiren bir suç haline getiren tek ülke yapacak. Bu radikal yasayı reddetmeniz ve kadınların temel haklarına saygı göstermeniz için çağrıda bulunuyoruz."
Kampanyanın çağrı metni ise şöyle:
"Honduras birkaç gün içinde kadınları ertesi sabah hapı kullandıkları için -tecavüze uğramış olsalar bile- hapse atacak radikal bir yasayı onaylayabilir. Ama biz bu yasayı engelleyebiliriz ve böylece kadınlara istenmeyen hamileliği önleme şansını geri verebiliriz.
"Bazı kongre üyeleri doktor ve bu hapı satan herkesi de hapse atacak olan bu yasanın aşırı olduğunu kabul ediyor ama yanlış bir yorumla ertesi sabah haplarının kürtaj sayılacağını iddia eden güçlü din lobisine boyun eğiyorlar. Honduras Başkanlığına aday olmak isteyen ve yurtdışındaki itibarını önemseyen Kongre Başkanı bunu durdurabilir. Hemen baskı yaparsak bu tepkisel yasayı rafa kaldırtabiliriz.
"Oylama her an gerçekleşebilir. Honduras'a cinsel şiddete uğradıktan sonra bile hamileliği önleyen kadınları hapse atarken durup seyretmeyeceğimizi gösterelim. Kongre Başkanı Juan Orlando Hernández'e kadın haklarını savunması çağrısı yapan acil dilekçeyi imzalayın. 400,000 imzaya ulaştığımızda yerel kadın grupları itirazımızı Hernández'e şahsen iletecekler"
Ne olmuştu?
Honduras Kongresi bu yasayı ilk kez Nisan 2009'da kabul etmiş ancak bir ay sonra eski başkan José Manuel Zelaya kampanyacıların baskısına dayanamayıp yasayı veto etmişti.
Veto kararının ardından, binlerce aktivist sokaklarda bu kararı kutlamıştı. Ardından tüm dünyadan aktivistler Zelaya'ya gönderdikleri mektuplarla yasayı veto ettiği için teşekkür etmiş ve bu kararın kadınların cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerine özgür erişim hakkını sağladığını, kadınların doğurmak isteyip istemediklerine ve ne zaman doğuracaklarına kendilerinin karar vermesi gerektiğini hatırlatmıştı.
Zelaya'nın darbeyle devrilmesinin ardından, yeni rejim yasanın tekrar oylanmasına karar verdi. Geçtiğimiz ay ise, Honduras Yüksek Mahkemesi, acil doğum kontrol yöntemlerin yasadışı olduğuna karar verdi. (ÇT)