27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanları'nı Anma Günü'nde İstanbul'da mumlar yakıldı.
2011'den beri Yahudi Cemaati, Holoskost'u Anma Günü'nü İstanbul'da çeşitli kutsal yerlerde yapıyordu. Ancak bu yıl diğerlerinden farklı olarak bir üniversite bünyesinde gerçekleşti.
Yom Hashoah, Holokostu Anma Günü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından öldürülen 6 milyon Yahudi'nin İsrail’de resmi anma günü.
Birleşmiş Milletler 2005’te, yani Auschwitz ölüm kampının kurtarılmasının 60. yılında, 27 Ocak gününü Uluslararası Holokostu Anma günü olarak belirledi. O günden beri de dünya çağında çeşitli anmalar yapılıyor.
Türkiye, dünyaya Holokost eğitimi vermek için 1998'de kurulan Uluslararası Holokostu Anma İttifakı'na 2008'den beri gözlemci olarak katılıyor. İttifaka üye olma gayretleri sürüyor.
Kadir Has Üniversitesi'nde yapılan 4. anma etkinliğine Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İshak Haleva, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Naci Koru, Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Ertan Tezgör, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Musevi cemaatinden kişiler katıldı.
Etkinlikle ilk olarak Ulus Musevi Lisesi'nden iki öğrenci minik bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.
Davutoğlu mesaj yolladı
François Hollande'ın ziyareti nedeniyle anmaya katılamayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gönderdiği mesajda gerek Osmanlı gerekse 2. Dünya savaşında baskı altındaki Yahudilere kucak açmaktan dolayı haklı bir gurur yaşadıklarını belirterek Yahudilerin kültüre önemli katkıları olduğunu belirtti. Davutoğlu, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi iel mücadele edilmesi gerektiğini ekledi.
Açılış konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Adorno'nun toplama kamplarını gördükten sonra "Artık şiir yazılamaz" sözünü hatırlatarak kamplardan kurtulan insanları ayakta tutanın "insanlık onuru" olduğunu ifade etti.
"Antisemitimzle Holokost inkarı kol kola"
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Doç. Dr. Umut Uzer, Türkiye'nin holokosta dahil olmadığı ve Yahudilere yardım ettiği için gurur duyması gerektiğini belirtti; ancak Holokost inkarının dünyada antisemitizmle birlikte yürüdüğünü bu yüzden de bunun Türkiye'ye siyaret etmemesi için gelecek nesillere iyi anlatılması gerektiğine dikkat çekti.
Uluslararası Holokost Anma İttifakı Türk Heyeti Başkanı Büyükelçi Ertan Tezgör, Türkiye'nin 2008'den beri Holokost eğitimi, konunun araştırılması için faaliyetlere başladığını hatırlattı.
"İttifakta tek Müslüman ülke Türkiye"
Tezgör, İttifak'ın içinde gözlemci olarak Türkiye'nin tek Müslüman ülke olduğuna dikkat çekerek çoğunluğu Müslüman bir ülkede ittifakta "üye" olarak yer almanın Holokostu gelecek nesillere aktarmada başarıyı arttıracağını belirtti.
Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, eğitim sisteminde Holokost'a olabildiğince geniş bir şekilde yer vererek yeni kuşaklara öğretebilmenin gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için şart olduğunun altını çizdi.
"Öğretmenlere Holokost eğitimi"
Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Naci Koru, Yahudilere karşı yapılan bu insanlık ayıbının unutulmaması gerektiğini ileride de ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi yaşanmaması için önlemler alınması gerektiğini ifade ederek lise öğretmenlerine ABD'deki Anma Müzesi tarafından Holokost eğitimi verilidiğini çeşitli seminerler düzenlendiğini aktardı.
Konuşmaların ardından Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İshak Haleva önderliğinde Holokost'ta hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı. Haleva, mumları yakarken Türkçe ve İbranice olarak "Tanrm, dünyamız böyle bir vahşete bir kez daha tanık olmasın" dedi.(NV)
* Fotoğraf: Nilay Vardar