Haberin İngilizcesi için tıklayın
Pazar günü Auschwitz-Birkenau toplama kampının kapatılışının 74. Yıldönümü.
Yusuf Tolga Ünker'in Yad Vashem ve New York Holacaust Jewish Museum'dan aldığı izinlerle renklendirdiği Holokost fotoğraflarından oluşan "Holokost ile Yüzyüze Sergisi" Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Konsolosluğu'nun sponsorluğunda dün 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde açıldı.
Serginin açılışında Türkiye Musevileri'nin hahambaşı Rav İsak Haleva, Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel konuştu. Piyanist Renan Koen "Holocaust Remembrance&Before Sleep" çalışmasından dinleti sundu.
Holokost'un başlangıcı kabul edilen Kristal Gece'nin sembol fotoğrafı da renklendirildi.
Haleva: Dik duruşları için teşekkür ederim
Hahambaşı Rav İsak Haleva, yaptığı konuşmada, yaşananları görsel yolla hatırlamanın önemine vurgu yaparak "Görmek ile işitmek aynı değildir, aynı olmasına rağmen çok şey, gözlerimizle gördüğümüz anda, başka duygular yaşıyoruz" dedi ve ekledi:
"Onun için ben gözlerinize de bakıyorum herkesin gözünde bir acı var. Bu tabloları biri gördüğünde ister istemez tesir altında kalıyor.
"Holokost ile Yüz Yüze' sergisinde paydaş olan insanlık tarihinin bu kapkara dönemiyle yüz yüze gelmekteki dik duruşu nedeniyle Federal Cumhuriyet'in İstanbul Başkonsolosu'na teşekkür ederim.
"Çalışmaları için ayrıca Yusuf Tolga Ünker'e ve 500. Yıl Vakfı'na teşekkür ederim. Dilerim ki yüce Tanrı insanlığa bir kez daha böylesine acılar yaşatmasın."
Almanya Başkonsolosu: Acılar hatırlanmalı
Almanya Federal Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Michael Reiffenstuel, sergiye verilen destekle ilgili "Bu çok yürekten gelen bir istek, çünkü yaşanan acıların hatırlanması gerektiğine inanıyorum, bu yüzden de yapılması gereken ne varsa yapılması gerektiği inancındayım" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın "Holokost'ta Almanların Yahudiler'e karşı işlediği korkunç suçlar ülkemizi tarihi bir sorumluluk yüklemenin ötesinde siyasi eylem ve kararlarımız için derin bir motivasyondur" sözlerini ileten Reiffenstuel, şöyle devam etti:
"Sanatçı Tolga Ünker bu tarihi siyah-beyaz fotoğrafları renklendirerek yaşananları daha somut ve canlı hale getirmek istemiş.
"Bu fotoğrafların renklendirilmesi yaşananların sadece geçmişte kaldığını değil, günümüzde de yaşanabileceği hissini yaratıyor.Sanatçının buradaki hedefi tarihi gerçekleri daha güçlü şekilde hissetmemize yardımcı olmak ve aynı zamanda böyle bir dehşetin bir daha asla yaşanmamasını sağlamaya katkı yapmak.
"Gerçekler bazen şoke edici olabilir ama gerçeklerin görmezden gelinmesi, tekrar yaşanmasına yol açabilir. Böylesine bir insanlık ayıbının tekrar yaşanmaması adına geçmişle yüzleşmeli ve bundan ders çıkarmalıyız."
*Holokost ile Yüzyüze sergisi 30 Mart'a kadar 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nde olacak.
(PT)