*Fotoğraflar: Twitter
SAG-AFTRA'nın (Oyuncular Sendikası) internet sitesinde yer alan açıklamada, Sinema ve Televizyon Yapımcıları İttifakı (AMPTP) ile sendika arasındaki görüşmelerde bir ilerleme sağlanamaması üzerine Hollywood oyuncuları, 43 yıl sonra greve gitme kararı aldı.
"Ücretler erozyona uğradı"
Açıklamada, "Son on yılda, yayın ekosisteminin yükselişi nedeniyle ücretleriniz ciddi şekilde erozyona uğradı. Dahası, yapay zeka yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor ve tüm aktörler ve sanatçılar, kimliklerinin ve yeteneklerinin rıza ve ödeme olmaksızın sömürülmesine karşı kendilerini koruyan bir sözleşme dilini hak ediyor" denildi.
Müzakereler sonuçsuz kaldı
Günlerce süren müzakerelere rağmen, AMPTP'nin tekliflerine yeterli yanıt vermemesi üzerine grev kararı alındığı belirtilerek, "Doksan yıllık tarihimiz, inancımız ve birliğimiz sayesinde nelerin başarılabileceğinin bir kanıtıdır. Mesleğimizin geleceği için bir arada duruyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Grev kararının hayata geçirilmesi ile en az 160 bin performans sanatçısı iş bırakması bekleniyor.
Ünlü isimlerden greve destek
Grev sürdüğü müddetçe oyuncular filmlerde yer alamayacak, hatta daha önce çektikleri filmlerin tanıtımını bile yapamayacaklar. Netflix, Paramount, Warner Bros ve Disney gibi dev şirketlerin merkezleri önünde grev gözcülüğü yapılmaya başlanacak.
Hayalet Avcıları, Aslan Kral ve Avatar gibi dev yapımların da grevden etkilenmesi bekleniyor. Merakla beklenen Oppenheimer filminin galası sırasında grevin başlaması nedeniyle oyuncular Cillian Murphy ve Emily Blunt'ın geceden erken ayrıldı.
Meryl Streep, John Leguizamo, Jennifer Lawrence, Constance Wu , Ben Stiller, Margot Robbie gibi çok sayıda Hollywood ünlüsü de greve destek veriyor.
1980 yılında son oyuncu grevinin sektöre maliyeti ise bugünkü değerlerle 370 milyon dolara yaklaşmıştı.
Hollywood'ta 63 yıl sonra bir ilk
Senaristlerin 2 Mayıs'ta başlattığı grev sonrası Oyuncular Sendikası'nın (SAG) da greve başlamasıyla 1960'tan bu yana hem yazarları hem de oyuncuları temsil eden sendikalar ilk kez aynı anda greve gitti.
Son çifte grev yapıldığı zaman Marilyn Monroe hala filmlerde oynarken, Ronald Reagan da aktörler sendikasının başkanıydı.
Senaristlerin grevi sürüyor
Amerikan Senaristler Birliği (WGA) da, 11 bin 500 üyesinin stüdyo şirketleri ile yapılan ücret görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 2 Mayıs'ta grev başlatmıştı.
Senaristler, en son 2007'de greve gitmiş ve çalışanların 100 günlük iş bırakmaları yaklaşık 2 milyar dolar zarara yol açmıştı.
(NT)