Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “AB ile ilişkilerini sürdürmek isteyen bir ülke, idam cezasını iç hukukuna idam cezasını sokamaz” dedi.
Portekiz ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hollande, insan hakları konusunda pazarlık yapmadıklarını vurguladı. “Şimdi istediğimiz, darbe girişiminde bulunanların yargılanması için hukuka uygun önlemlerin alınması” diye ekledi.
AB idam tartışmasına tepki göstermişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, defalarca idam cezasının geri getirilmesini gündeme getirirken, “Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Demokratik bir hukuk devletinde siz halkı görmemezlikten gelemezsiniz. Bunların, bu alçakların bombaladığı parlamentodan inşallah görüşülmek suretiyle inanıyorum parlamentodaki siyasi partiler, inanıyorum ki bu konuda en isabetli kararı alacaktır. Ve alınacak böyle bir kararda da onay merci olarak kararımı açıklıyorum. Ben bunu onaylarım” diye konuşmuştu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini “Hiçbir ülke idam cezasını geri getirirse AB üyesi olamaz dedi. Almanya Meclis Başkanı Lammert de idam cezası gelirse Türkiye-AB müzakerelerinin biteceğini söylemişti.
Almanya’da da Meclis Başkanı Lammert ve iktidarın büyük ortağı Hristiyan Birlik, Türkiye'yi idam cezasını getirmeme konusunda uyarmıştı.
Türkiye'de idam
Türkiye'de 1920'de Meclis'in kuruluşundan, son idam cezası infazının gerçekleştirildiği 1984'e kadar geçen 64 yıllık dönemde, 15'i kadın 697 erkek toplam 712 kişi idam edilerek öldürüldü.
Ancak bu sayıya İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği idam cezaları dahil değil.
En son 25 Ekim 1984'te üç polisi öldürmek suçlamasıyla yargılanan Dev-Yol üyesi Hıdır Aslan hakkında verilen idam cezası infaz edildi.
Bu tarihten sonra verilen idam cezaları infaz edilmedi.
3 Ağustos 2002'de, TBMM'de DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde "Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" idam cezası kaldırıldı.
15 Ocak 2003'de, Türkiye "barış zamanında" idam cezasının kaldırılmasını öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. Protokol'ü imzaladı.
TBMM, 26 Haziran 2003'de bu protokolün onaylanmasını uygun buldu.
6. Protokol'deki "savaş ve yakın savaş tehlikesi zamanında işlenmiş fiiller için ölüm cezası öngörülebileceği" istisnası ise 13. Protokol'le kaldırıldı ve ölüm cezasının her koşulda kaldırılması benimsendi.
Türkiye 13. Protokol'ü 2004'te imzaladı.
7 Mayıs 2004 tarihinde gerçekleştirilen anayasa değişikliği ile anayasadan idam cezasının kalıntıları tamamen ayıklandı.
"Ölüm Cezasının Kaldırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" 14 Temmuz 2004'te Meclis'te kabul edildi. (ÇT)