*Hollanda Parlamento binası. Fotoğraf: Parlamento resmi sitesi.
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Hollanda parlamentosunda dün yapılan oturumda Çin'deki Uygur Müslüman azınlığa yönelik uygulamaları soykırım olarak tanımlayan ve bağlayıcı olmayan yasa teklifi oy çoğunluğuyla kabul edildi.
Temsilciler Meclisi Üyesi Sjoerd Wiemer Sjoerdsma'nın meclise taşıdığı önergede 'Çin'de Uygur azınlığa yönelik bir soykırım yaşanıyor" ifadesi bulunuyor ancak doğrudan Pekin hükümeti sorumlu ilan edilmiyor.
Önergede, 'doğumları önlemeye yönelik tedbirler' ve "ceza kampları' gibi uygulamaların, Birleşmiş Milletler'iin soykırım sözleşmesi olarak da bilinen 260. Kararı kapsamına girdiğini belirtildi.
Başbakan Mark Rutte'nin lideri olduğu muhafazakar VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) ise önergeye karşı red oyu kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Kanada Parlamentosu'da benzer bir karar almıştı.
TIKLAYIN - AP: Çin Uygurlara zorla doğum kontrol uyguluyor
Türkiye, ne konumda?
TBMM'de 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri sırasında Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan hak ihlalleri gündeme geldi.
- İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok da Uygur Türklerinin ölümden daha ağır uygulamalarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Ok, Doğu Türkistan'a sahip çıkma çağrısında bulundu.
- HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, "Uygur Türkleriyle ilgili İYİ Parti'nin verdiği araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini" söyledi.
- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da AKP ve MHP'yi eleştirerek şunları söylemişti: "Eğer bugün Uygur Türkleri ile ilgili olarak iktidar kalkıp bir şey konuşamıyorsa, milliyetçi olduğunu ifade eden bir siyasal parti kalkıp konuşamıyorsa, Uygur Türkleri'ne sahip çıkamıyorsa, Uygur Türkleri'ni ben kabul ediyorsam burada, bu salonda kabul edip onlarla konuşuyorsam, onların bayraklarıyla beraber fotoğraf çektiriyorsam, ben PKK'lı oluyorum onlar milliyetçi oluyorlar."
- İYİ Parti 20 Haziran 2020'de 22 milletvekilinin imzasıyla Uygurların yaşadığı sorunlarla ilgili araştırma önergesi vermişti. AK Parti ret, Milliyetçi Hareket Partisi çekimser oy verirken, CHP ve HDP ise lehte oy kullanmıştı. Araştırma önergesinde özetle şöyle denilmişti:
"Uygur Türkleri, Çin yönetimi tarafından "terörizmle mücadele" gerekçesiyle "yeniden eğitim kampları" olarak adlandırılan tecrit ve baskı ortamlarında zorla tutulmakta, gözaltı işkence, ve kötü muameleye maruz bırakılmaktadır.
Çok sayıda uluslararası örgüt ve devlet yüksek sesle itirazını dile getirirken, Türkiye'de iktidar maalesef konuyu seslendirmekten geri durmakta, esef verici gelişmelere tepki vermemektedir."
Ekim 2018'de İYİ Parti tarafından verilen ve Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamalarının mercek altına alınmasını isteyen Meclis araştırma önergesi yine reddedilmişti.
(PT)