Haberin Kürtçesi için tıklayın
Hollanda'da genel seçimlerinde Başbakan Rutte'nin Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) en fazla milletvekilini çıkardı.
Kesin olmayan sonuçlara göre, 150 üyeli mecliste 33 sandalyeye ulaştı.
VVD bir önceki seçimde Meclis'te 41 sandalye kazanmıştı.
PVV'de hayalkırıklığı
İslam ve göçmen karşıtı Geert Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV) ise milletvekili sayısını 20'ye yükseltti. Son dönem anketler PVV'nin daha fazla sandalye kazanacağını öngörüyordu.
PVV bir önceki seçimde Meclis'te 15 sandalye kazanmıştı.
Sosyal demokratların büyük düşüşü
Başbakan Rutte'nin koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) ise büyük düşüş yaşadı. Sosyal demokratların 38 olan sandalye sayısı 9'a düştü.
Hristiyan Demokrat Çağrı (CDA) sandalye sayısını 13'ten 19'a çıkarttı; sol liberal çizgideki Demokratlar 66 (D66) ise 12 olan milletvekili sayısını 19'a yükseltti.
Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol (GL) ise önemli bir çıkış yakaladı. Parti, güçlü kampanyasıyla 2012’de 4 olan milletvekili sayısını 14'e yükseltmeyi başardı. Sosyalist Parti (SP) de bir kayıpla mecliste 14 sandalye elde etti.
Koalisyon ortağı İşçi Partisi'nin entegrasyon politikasına güvenoyu vermedikleri için partiden ihraç edilen Türkiyeli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk'ün kurduğu DENK Partisi ise üç sandalye kazandı.
Katılım arttı
Genel seçimlere 1114 aday ve 28 parti katıldı.
Meclis'teki 150 sandalye için yarışılan seçime katılım oranı2012 seçimlerindeki 74,6'yı geçti, yüzde 82 oldu.
Koalisyon hükümeti
Hollanda'da kurulacak hükümetin 76 milletvekilinden güvenoyu alması gerekiyor.
Mevcut veriler kesinleşirse iki partili bir koalisyon dahi mümkün gözükmüyor. Büyük olasılıkla hükümet çoklu koalisyondan oluşacak.
Seçime katılan bütün partiler Wilders'in liderliğindeki PVV ile koalisyon yapmayı reddettiklerini seçimlerden önce açıklamıştı.
Wilders sonuçların belli olmasından sonra yaptığı açıklamada, "Rutte'yi yenmek isterdim ama ne yazık ki olmadı. Açıkçası daha çok oy bekliyordum ve daha çok olabilirdi" dedi.
"Teklif gelirse koalisyon için görüşmelere açığım ve hazırım. Dileğimiz hükümette bulunmak ama gelmezse o zaman önümüzdeki dönem daha sert muhalefet edeceğiz. Rutte benden henüz kurtulmadı."
Türkiye ile krizin etkisi
Başbakan Rutte'nin seçimleri kazanması ekonomideki iyi gidişata ve Türkiye ile çıkan diplomatik krizi iyi yönetmesine bağlandı.
BBC Türkçe'den Özge Özdemir'in haberine göre, Hollanda ekonomisi, istatistik merkezinin açıkladığı ilk veriler 2016'da yüzde 2,1 büyüdü, işsizlik ise son beş yılın en düşük seviyesine gerileyerek Ocak ayında yüzde 5.3'e kadar düştüğünü gösteriyor.
Sandık başı anket sonuçları da Türkiye ile yaşanan diplomatik krizin Başbakan Rutte'nin seçimden önce en çok işine yarayan konulardan biri olduğunu gösterdi.
Rutte'ye oy veren seçmenlerin yüzde 34'ü, Rutte'nin Türkiye ile yaşanan diplomatik krizi başarılı bir şekilde yönetmesinin VVD'ye oy vermelerinde etkili olduğunu ifade etti. (YY)
Kaynaklar: Euronews, BBCTürkçe, Deutsche Welle Türkiye, Anadolu Ajansı