Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, "Hollanda'da bir kişiye ortalama 2 bisiklet düşüyor; Türkiye'de ise bisiklet başına 7 kişi. Gelişmiş ülkeler bisikletin önemini keşfetti. Biz ise daha yeni öğreniyoruz, ilkokul birinci sınıftayız bu anlamda" dedi.
"Halbuki Türkiye'de insanlar bisiklete hiç yabancı değil. Yılda 1 milyon bisiklet satılıyor. Buradaki sorun seçilen yöneticilerin bu anlamda bilgili olmamaları. Devlet de bu mücadeleye katılırsa bisiklet kullanımı yaygınlaşacak. Çünkü insanlara en büyük engel bisiklet yollarının olmaması. Öyle ki İstanbul'daki kullanılabilir bisiklet yolu 100 kilometreyi geçmez.
"Çevre Kirliliğiyle mücadelede bisiklet önemli"
"Çevre kirliliğiyle mücadele adına Türkiye'de herhangi bir bilinç henüz gelişmemiş durumda. Bu yüzden bırakın çevre kirliliği adına bisikletli mücadeleyi; çevre kirliliğiyle mücadele için önemli çalışmalar yok. Fakat bir süredir Avrupa Bisikletliler Federasyonu, Avrupa bisiklet turizminin sürdürülebilirliğini ve rekabet edebilirlik performansını geliştirmek amacıyla sınır ötesi ve uluslar üstü bisiklet ağlarını oluşturup CO2 salınımını azaltmaya katkıda bulunmak için Avrupa Bisiklet Ağını kuruyor.
"Sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir turizm konusuna odaklanmış ve bisiklet turizminin yaygınlaşmasını sağlamaya çalışan Avrupa Bisikletliler Federasyonu, bu ağın 13. rotasının Karadeniz sahilinden geçmesini istiyor. Ve şuan bunun gerçekleşmesi için ortak çalışıyoruz. Bu vesileyle Türkiye de gündeme gelecek. Yeni bir rota olarak hem bisiklet turizminde hem bisikletli yaşamda karbon salınımının sıfırlandırılması için en önemli silahımız bisiklet olacak." (NT/EÖ)