Hollanda'da 22 Kasım'da yapılacak erken Genel Seçimlerde, bu ülkelerdeki siyasi partilerin, Ermeni soykırımı iddialarını tanımayan Türk adayları listelerinden çıkmalarına Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.
Uygulamayla ilgili bir soru üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, "AB içinde üstün tutulduğu her fırsatta vurgulanan fikir özgürlüğüne ters düşen ibret verici bir gelişme olarak üzüntüyle karşılamaktayız" dedi.
Tan: Fikir özgürlüğüne ters düşen ibret verici bir gelişme
Tarihsel olayla ilgili tarihçilerin henüz kesin bir yargıya varmadıklarını ifade eden Tan, Hollanda'da siyasi partilerin benimsedikleri tek yanlı görüşleri, milletvekili adaylarına adeta aday olmanın bir önkoşulu gibi ve bu şahısların demokratik bir toplumda sahip olabilecekleri farklı düşünceleri gözardı ederek empoze edilmeye çalıştığını söyledi.
Tan, "Hollanda'da tanık olunan bu ve benzeri girişimlerin Türkiye'nin iyi niyetli çabalarına katkı sağlamadığı açıktır" dedi.
"Soykırımı kabul etmeden siyaset yapma olanağı yok"
NTV yayınında soruları yanıtlayan adaylardan Hıristiyan Demokrat Parti'li Ayhan Tonca da, "Hollanda'da, Ermenilere yapılanı soykırım olarak kabul etmeden siyaset yapmanın olanağı kalmamıştır" ifadesini kullandı.
Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nden Erdinç Saçan ise, parti yönetiminin kendisinden Ermenilere soykırım yapıldığını kabul ettiğine dair yazılı metin istediğini açıkladı. Parti yönetiminin daha sonra kendisine telefon ve mesajlarla baskı yaptığını ve tehdit edildiğini söyleyen Saçan, partisinden şimdilik ayrılmayacağını, mücadelesine devam edeceğini belirtti.
Bu iki adayın dışında Hıristiyan Demokrat Parti'den Osman Elmacı'nın adının da aday listelerinden çıkarıldığı bildirilmişti.
22 Kasım'da yapılacak erken genel seçimlerde, Türk adayları listelerinden çıkaran partiler Hollanda'nın resmi olarak Ermeni soykırımı iddialarını tanıdığını savunuyor ve bunu 2004'te parlamentoda bütün siyasi partilerin desteği ile benimsenen tavsiye kararına dayandırıyor. (EÖ/KÖ)