Hollanda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti.
Rotterdam’da yapmayı planladığı referandum konuşması iptal edilen Çavuşoğlu, bu karara rağmen bugün Rotterdam'a gideceğini açıklamış, "Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse, bizim çok büyük yaptırımlarımız olur" demişti.
Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS TV'ye göre, bugün öğlen saatlerinde Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti.
Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal edilmesinin ardından Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Bu sırada AKP Rotterdam Seçim Koordine Merkezi'nden yapılan yazılı açıklayla sözkonusu etkinliğin iptal edildiği duyuruldu.
“Yaptırımlarımız olur” demişti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in programında “Nazi” suçlamasını bu sefer Hollanda’ya yöneltmiş, uçuş izninin iptal edilmesi halinde yaptırım uygulanacağını söylemişti:
"AB Türkiye'yi oylamaya devam etmek istiyor. Almanya hatasını anladı. Şimdi de Hollanda var.
“Hollandalı Wilders Nazi gibi hareket ediyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı'nı uçağı kaldırmamakla tehdit ediyor. Ama bugün gideceğim. Bir Wilders'in kuyruğuna takılmışlar. Hollanda bugün benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur. Biz ne yaparsak yapalım Türkiye bir şey yapmaz zamanları geçti artık."
"Yaptırım tehdidi nedeniyle izin geri çekildi"
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu'nun Hollanda'daki Türkiyelilere toplantı çağrısının "kamu düzeni ve asayişi tehdit ettiği" açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, "Hollanda, kabul edilebilir bir çözüm için Türkiyeli yetkililerle görüşmeler sürerken Türkiyeli yetkililerin kamuya açık şekilde yaptırım tehdidinde bulunması, konuyu çözümsüz hale getirdi. Bu nedenle uçuş izni geri çekildi" ifadeleri yer aldı.
Hollanda’nın açıklaması şöyle devam ediyor:
"Hollanda bu gelişmeler nedeniyle üzgün ve halâ Türkiye ile görüşme taraftarı. Türkiye ile dostane ilişkilerimiz var. Bu bağlamda bir çözüm arandı.
"Hollanda, Türkiye vatandaşlarının referandum konusunda bilgilendirilmesine karşı değil. Ama buradaki toplumda gerilim yaratacak girişimlerden kaçınılmalı. Türkiyeli yetkililer bu olayda bu kurallara saygı göstermedi."
Rotterdam'da yoğun güvenlik önlemleri
BBC Türkçe’ye göre, Hollanda Dışişleri Bakanlığı kaynakları, normalde özel ziyaretler için ülkeye gelen bakanlara otomobil, eskort ve koruma hizmeti verildiğini belirterek, Çavuşoğlu'na bu yardımın yapılmayacağını vurguladı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders'ın da Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak, "Hollanda'da referandum kampanyası yapmanızı istemiyoruz. Gelme" dediği açıklandı.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, konsolosluk konutuna diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle dokunamayacaklarını belirterek, "Ancak konutun etrafına kimseyi yaklaştırmayız" dedi.
Hillegersberg semtindeki Rotterdam Başkonsolosluğu resmi konutunda yapılacak referandum kampanyası toplantısı nedeniyle, kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Uçuş izninin iptalinden önce Twitter’da yaptığı açıklamada Çavuşoğlu hakkında “Bana sorarsanız tutuklayıp geri gönderin” diyen Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, iniş izninin iptalinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Almanya'da da etkinlik iptal edilmişti
15 Şubat 2017'de yayınlanan ve 2008 tarihli kanun değişikliğine dayanan YSK kararlarında yurtdışında her türlü propagandanın yasaklanmasına rağmen, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 7 Mart’ta Hamburg'ta katılacağı referandum etkinliğinin iptal edilmesinin ardından Türkiye Başkonsolosluğu’nun Uhlenhorst’ta bulunan rezidansının balkonundan vatandaşlara seslenmişti.
AA, AKP'nin referandum kampanyasında iptal edilen konuşmaların grefiğini hazırladı:
(ÇT)