Serginin fotoğraf galerisi için tıklayınız
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in sanatçıları "terörün arka bahçe" olarak nitelendirmesine Diyarbakırlı kadınlar tablolarıyla karşılık verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde çalışma yürüten Bahar Demirtaş ile birlikte on kadın, on ünlü tabloyu "Arka Bahçe" sergisinde yeniden yorumladı.
"8 Mart'ı sanatsal eylemliliğe dönüştürdük"
Demirtaş, "İdris Naim Şahin'in teröre sanatla destek veriyorlar söylemine karşı bir duruş geliştirmek ve 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü sanatsal bir eylemliliğe dönüştürmek istedik" diyor.
Kadınların ortak özelliği resim eğitimi almamış olmaları. Aralarında öğrenci öğretmen, ev kadını, tiyatrocu her meslekten kadın var.
Kolektif şekilde üretilen tabloların her birine 10 kadının da eli değmiş.
Atık kağıt, düğme, yün, çay, kumaş, kibrit çöpleri gibi nesneler kullanan kadınlar tablolara, geleneksel motiflerle kendi doku ve renklerini aktarmış.
Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sı yöresel kıyafetler içinde, burnunda hızması, alnında dövmesi ile size bakarken, Van Gogh'un meşhur odasının sandalyesinde saten yastıklara oturarak testiden su içebilirsiniz.
Pablo Picasso'nun Guernica'sında ise Uludere katliamı ile karşılaşabilirsiniz.
Arka Bahçe sanatçıları:
Ayten Işıktaş, Fatma Tütüncü, Gökçe Karataş, Gurbet Ekinci, Hasret Feyüç, Hülya Ağaoğlu, Mediha Ceylan, Şadiye Demirtaş, Rêzan Kaya, Zeliha Özkul.
Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa, Gustave Klimt'in Öpücük, Frida Kahlo'nun Otoportre, Vincent Van Gogh'un Yatak Odası, Edvard Munch'un Çığlık, Pablo Picasso'nun Guernica, Salvador Dali'nin Zaman, Paul Gauguin'in Arearea ve Alponse Mucha'nın Dance adlı tablolarını Belediye Sergi Salonu'ndaki 15 Mart'a kadar gezebilirsiniz. (NV)