HIV pozitif bireyler sağlık hizmetleri, mülkiyet edinme, iş hayatı gibi sosyal hayatın birçok alanında ayrımcılığa uğruyorlar. Uygulanan ihlaller, toplumun HIV/AIDS ile ilgili yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklanıyor.
HIV konusundaki önyargıların kırılması ve HIV pozitif bireylerin ayrımcılığa uğramaması için mücadele eden Pozitif Yaşam Derneği'nden (PYD) Çiğdem Şimşek bianet'e HIV ile yaşayan kişilerin uğradığı hak ihlalleri ve bununla mücadele etme mekanizmalarını anlattı.
"HIV pozitif kişilerin ayrımcılığa uğramamak için haklarını bilmeleri çok önemli; hem kendi haklarını iyi bilmeleri, hem de işverenin neleri yapmaya hakkı olmadığını bilmeleri gerekiyor. PYD olarak HIV pozitif popülasyonunun yüksek olduğu altı ilde 'hukuk poliklinikleri projesini' yürütüyoruz. Bu proje kapsamında, hak ihlaline uğrayan HIV pozitif bireylere dava süreçlerinde maddi, manevi ve hukuksal destek veriyoruz.
"HIV pozitif kişiler en çok sağlık hizmetlerinden yararlanmak istediklerinde ayrımcılığa uğruyorlar. Bunun dışında işyerlerinde de çok fazla hak ihlali vakası yaşanıyor. İnsanlar dışlanmamak ve işten çıkarılmamak için ilaçlarını gizlice almak zorunda kalıyor. Devlet memurları HIV ilaçlarını kendi ceplerinden ödemek zorunda kalıyorlar."
"İnsanların cinsel yaşamına karışacağımıza onları bilgilendirmemiz lazım"
HIV/AIDS ile ilgili önyargıların kırılması için bu konuda bilgilenmek çok önemli. Şimşek, "Dernek olarak bilgilendirmeye çok önem verdiklerini" anlatıyor.
"Bilmediğimiz bir şeyden korkarız, bu insani bir durum. Yanlış bilgilerden dolayı insanların korkması da normal. O yüzden HIV/AIDS konusunda farkındalık arttırıcı çalışmalar çok önemli. Bu sırada tabi ki doğru ve güncellenen bilgileri aktarmak gerekiyor.
"Toplum olarak olumsuz şeyleri duymak-bilmek istemiyoruz. Bu nedenle korkutma mesajları vermek yerine olumlu şeyler anlatmak önemli. Örneğin 'HIV şunlardan bulaşır' demek yerine 'HIV şöyle bulaşmaz' demek daha çözüm odaklı bir yaklaşım."
"Ötekileştirmek değil, öğrenmek lazım"
Birçok işyerinde HIV pozitiflerin ayrımcılığa uğradığını ifade eden Şimşek, "HIV ile yaşayan çalışanlarına destek olan işyerleri de olduğunu" belirtiyor. "Bu konuda HIV pozitif kişinin tutumunun çok önemli olduğunu, hastalığıyla ilgili bir soruyla karşılaştığında bilimsel cevaplar vermesi gerektiğini" ekliyor.
Şimşek özel şirketlerde verdikleri eğitimlerden de bahsediyor.
"Mac Kozmetik'in ürettiği bir ruj var ve bu rujun satışından elde edilen gelir tüm dünyadaki AIDS destek kuruluşlarına bağışlanıyor. Biz de Türkiye'deki Mac çalışanlarına eğitim verdik, çalışanları bilgilendirdik."
PYD'nin eğitim verdiği bir diğer firma da Levi's Jeans.
"Levi's Jeans markasının küresel bir AIDS fonu var. Eğer bir ülkede HIV pozitif kişilerin sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmıyorsa, firma masrafları bu fondan karşılıyor. Çalışanlarına verdiğimiz eğitim de çok başarılı geçti. 1 Aralık'ta gerçekleştirdiğimiz etkinlikte bu firmanın çalışanlarıyla hep birlikteydik."(ÇT/BÇ)
Pozitif Destek Hattı:
0212 288 38 83
0533 600 18 48
HIV ile ilgili yaşadığınız hak ihlalleri konusunda danışmanlık almak için PYD’nin hukuk danışmanı avukat Habibe Yılmaz Kayar'ı 10:00 - 19:00 saatleri arasında 0 555 970 48 56 numaralı telefondan arayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.