Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde kalan Kongo vatandaşı mülteci kadın, Mayıs’ta doğum yaptı.
Kadına, doğum sırasında HIV pozitif teşhisi konuldu. Bebeği, HIV'den etkilenmesin diye özel bir alanda bakıma alındı. Kadın ve bebeği, bebeğin ilk bir aylık tedavisi tamamlandıktan sonra, Harmadanlı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
TIKLAYIN - "Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ni Meclis Araştırsın"
TIKLAYIN - Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Mülteci Kadına İşkence İddiası
Kadının avukatı Nilay Geylanlı Yorgancıoğlu, yaşananları bianet’e anlattı. Yorgancıoğlu, Kadının 12 yaşındaki kızını, Kongo’daki silahlı çetelerin kaçırdığını kadının da ölüm tehlikesi altında olduğunu belirterek, kadının eşi ve 10 yaşındaki oğlu ile birlikte Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldığını söylüyor.
Eşi ve oğlunun Harmadanlı Geri Gönderme Merkezi’nde kalmadığı bilgisini veren avukat Yorgancıoğlu, kadının Türkiye’de kalabilmesi ve sonrasında Birleşmiş Milletler tarafından üçüncü bir ülkeye aktarılması için Göç İdaresi’ne başvuru yaptıklarını belirtiyor.
Kadını, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde ziyaret eden Yorgancıoğlu, şu bilgileri aktardı:
“Kadını ve bebeğini her hafta gidip ziyaret ediyorum. Bebeğinin ve kendisinin tedavisi, şu an için Türkiye tarafından yapılıyor. Yaklaşık bir saat görüşüyoruz ancak bunun en az 45 dakikası kadının ağlaması ile geçiyor.
"Kadın, merkezde bir izolasyona maruz kalmış durumda. Hastalığı duyulduğu için diğer mülteciler kendisiyle görüşmüyor.
“Kadın, Kongo’da kaçırılan kızını düşünerek sürekli bir depresyon halinde. Türkiye’de kalırsa tedavisi yapılır ve Birleşmiş Milletler’in üçüncü ülkeye gönderme için gerekli olan şartları da sağlamış olur.”
"Göç İdaresi'nden olumlu yanıt alacağımızı düşünüyorum"
HIV pozitif olduğu için kadın hakkında sınır dışı kararı verildiğini söyleyen Yorgancıoğlu, idare mahkemesine dava açtıklarını belirtiyor:
“Bu dava sürüyor. Tedbir amaçlı olarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu da geçici bir karar olduğu anlamına geliyor. Şu anda kadın, bu nedenle sınır dışı edilemez. Kadına dair uluslararası koruma başvurumuz var. Bu konuda bir mülakat yapıldı. Oldukça ıuzun sürdü. Kadın, ağladığı için bu görüşmeler uzun sürüyor. Gerçekten çok kötü şeyler yaşamış bir kadın. Bu nedenle de ben, Göç İradesi’nin bu başvuruyu olumlu karşılayacağını düşünüyorum.”
TIKLAYIN – Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu
Türkiye koruma kararı verirse süreç nasıl işleyecek?
Eğer Türkiye, kadının ve bebeğinin korunması için olumlu karar verirse, kadın bebeği ile birlikte Türkiye’de güvenli bir kente yerleştirilecek. Tedavileri de yine yönetmelikler gereği Türkiye tarafından ücretsiz yapılacak.
Bundan sonraki aşamada da Birleşmiş Milletler (BM) devreye girecek ve kadının üçüncü bir ülkeye geçişi sağlanacak. O konuda ilgili başvurular yapılacak. Avukat Yorgancıoğlu, kadın Fransızca bildiği için kadının büyük ihtimal Fransızca konuşulan bir ülkeye gönderilebileceğini söylüyor.
(EMK)