Pozitif Yaşam Derneği (PYD) HIV pozitif taşıyanların uğradıkları hak ihlallerini araştırdı. Temmuz 2007-Temmuz 2008 arasında verilen hukuk danışmanlıkları temel alınarak hazırlanan araştırma sonunda bu kişilerin haklarının en çok sağlık kuruluşlarında ihlal edildiği ortaya çıktı.
Açık Toplum Enstitüsü tarafından desteklenen raporda HIV pozitiflerin hak ihlaline uğradıkları diğer alanlar şöyle sıralanıyor:
- Sosyal çevre ve ailede: Dışlanıyor, reddediliyor, kötü muamele görüyorlar.
- İş yerlerinde: Tanı konulmasından itibaren yüksek tehdit ve taciz altında bırakılıyorlar. Çalışma hakları açısından hiçbir yasal engel bulunmayan HIV pozitiflerin, tanılarının öğrenilmesi durumunda işe alınmadıkları ya da işten çıkarıldıkları görülüyor. 657’ye tabi devlet memurları, reçetelerinin doğrudan bağlı bulundukları saymanlığa gelmesi sebebiyle kurum içinde deşifre olma korkusu yaşıyor ve bu sebeple sağlık sisteminden yararlanıp tedavi olamıyor.
- Yasalar önünde: Evlenmelerine yasal engel bulunmadığı halde yetkililerin keyfi uygulamalarına maruz kalıyor, deşifre edilip evlendirilmiyorlar.
- Medyada: Mahremiyet, kişilik hakları gözetilmiyor. Deşifre ediliyorlar. HIV pozitif hakkında yanlış bilgilendirme yapılarak önyargılar pekiştiriliyor.
Dernekten Çiğdem Şimşek "Bu rapor döneminde, Pozitif Yaşam Derneği’nin haklar konusunda verdiği danışmanlık hizmetleri ve bilgilendirme çalışmaları neticesinde geçmiş yıllara kıyasla HIV pozitif kişilerin yaşadıkları ihlâllerde hukuksal mücadele yoluna gitmelerinde artış gözlemlendi" diyor.
PYD, HIV pozitif kişiler, yakınları, aktivistler, konuyla ilgili doktorlar ve öğretim üyeleri tarafından 2005 yılında, HIV pozitif kişiler ve yakınları için destek, savunuculuk ve farkındalık çalışmaları yürütmek amacıyla kuruldu.
Dernek, mevcut hakların tam anlamıyla kullanılabilmesinin sağlanması ve HIV/AIDS ile ilgili politika oluşturma amacıyla savunuculuk çalışmaları yürütmekte.
Farkındalık arttırmaya yönelik faaliyetlerle toplumun HIV/AIDS’i bir sağlık sorunu olarak doğru bir şekilde tanıması ve HIV’le yaşayan kişilere yönelik damgalama ve ayrımcılığı önlemeyi amaçlamakta.
Derneğin çatısı altında hizmet veren Pozitif Yaşam Destek Merkezi kanalıyla, HIV’le yaşayan kişilere kaliteli bir yaşam sürmeleri için tıbbi, psikolojik, sosyal, hukuki ve akran desteği sağlıyor.
Pozitif Yaşam Destek Merkezi hizmet vermeye başladığı 2006 yılı Temmuz ayından bu güne kadar 400’e yakın HIV pozitif kişiye ulaşarak destek oldu. (EZÖ)
* Pozitif Yaşam Derneği'ne ulaşmak için tıklayınız.