"Problem çözmeye ilişkin belirli bir yöntemin ve bütüncül bir yaklaşımın olmaması HIV ile yaşayanların ayrımcılık ve toplumsal tecride maruz kalmasına sebep oluyor."
Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde 32 ilde 50 farklı kurumla birlikte sokağa çıktı. Galatasaray'da Kurdele Kadın performansının yanı sıra “Buradan Yetkililere Süslenmek İstiyoruz” başlıklı fotoğraf sergisi düzenleniyor. Ayrıca bu akşam Boğaz Köprüsü kırmızı ışıklandırılacak.
İstanbul, Galatasaray'da bir stand açan aktivistler, HIV/AIDS konusunda yurttaşları bilgilendirerek bu alandaki sorunların çözümü için kamuoyu oluşturmak istiyor.
HIV zannedildiği kadar bulaşıcı değil: HIV sosyal ilişkilerle, sarılmakla, öpüşmekle, aynı çatal-kaşığı kullanmakla bulaşmaz. En yaygın bulaşma şekli korunmasız cinsel ilişki ve kan nakli.
Anneden bebeğe: HIV gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirmeyle bebeğe geçebilir. Gerekli önlemler alınmazsa bulaşma olasılığı yüzde 20-30 ancak annenin gerekli tedaviyi alması halinde bu oran binde 5'e düşüyor.
Kronik hastalık: 1996'dan bu yana, gelişmiş antiretroviral ilaçların kullanımıyla HIV kontrol altında tutulabiliyor.
Dernek HIV ile yaşayanlara ücretsiz tıbbi, psikolojik, hukuki ve sosyal destek sunuyor. Derneğe ulaşmak için: 0212 288 38 83
Türkiye'de HIV/AIDS
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 1985-2010 arasında 4 bin 177 HIV/AIDS'le yaşayan kişi bildirildi.
AIDS ve HIV'le yaşayanların 2 bin 945'i erkek, 1 232'si kadın. Ağırlıkla 25-49 yaş grubunda. Öte yandan HIV'le doğan 24 bebek de bildirildi. Olası bulaşma yolları arasında cinsel ilişki ilk sırada.
Derneğin Ağustos 2008-Aralık 2009 dönemini kapsayan hak ihlalleri raporuna göre HIV ile yaşayanların en fazla ihlale maruz kaldıkları alan sağlık kuruluşları. İşyerinde, sosyal çevre ve aile içinde ve medyada ayrımclık, mahremiyetin ihlali de diğer sorun alanları.
29 yıl
HIV dünyada ilk kez 1 Aralık 1981 yılında tanımlandı. Yedi yıl sonra yapılan uluslararası bir konferansta ilk teşhis günü olan 1 Aralık günü "Dünya AIDS Günü" olarak ilan edildi.
Tüm dünyada 1988 yılından bu yana HIV ve AIDS'e yönelik korunma ve farkındalığı arttırmak amacıyla 1 Aralık Dünya AIDS gününde birçok kampanyalar, etkinlikler ve çalışmalar yürütülüyor.
Kırmızı kurdele; "AIDS'i biliyorum, AIDS'e karşı korunuyorum ve AIDS'ten ölenlere saygı duyuyorum" anlamı ile 1 Aralık Dünya AIDS Gününün simgesi oldu. (EÜ)
________________________________________________________________________
* Fotoğraf: Leyla İşbilir