Beyrut Valisi Mervan Abbud'un iki gün önceki patlamayı Hiroşima'ya benzetmesi üzerine bugün dünyayı değiştiren atom bombasının 75. yılı.
6 Ağustos 1945'te, bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bombardıman uçağı uranyum bombasını şehrin üzerine atarak yaklaşık 140 bin kişiyi öldürdü.
Üç gün sonra Nagasaki'ye ikinci bir nükleer silah atıldı. İki hafta sonra Japonya teslim oldu ve İkinci Dünya Savaşı sona erdi.
Bugün erken saatlerde, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Hiroşima belediye başkanı, şehrin Barış Parkı'nda bombadan sağ kurtulanlara ve torunlarıyla bir araya geldi.
Parkta genellikle yıldönümleri için binlerce kişi bulunuyor, ancak bu yıl pandemi sebebiyle sandalyeler aralıklı olarak ve çoğu katılımcının maske takmasıyla katılım önemli ölçüde azaldı.
Belediye Başkanı Kazumi Matsui, "6 Ağustos 1945'te kentimizi tek bir atom bombası yok etti. O dönemde söylentilere göre '75 yıl boyunca burada hiçbir şey büyümeyecek' diyordu" şeklide konuştu ve ekledi:
"Hiroşima iyileşti ve..."
"Ve yine de Hiroşima iyileşti ve bir barış sembolü haline geldi."
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tüm ülkeleri bu tür silahları ortadan kaldırma çabalarını yenilemeye çağırdı:
"Bölünme, güvensizlik ve diyalog eksikliği, dünyayı sınırsız stratejik nükleer rekabete geri döndürme tehdidinde bulunuyor.
"Nükleer riski tamamen ortadan kaldırmanın tek yolu, nükleer silahları tamamen ortadan kaldırmaktır."
1945'te ne oldu?
Almanya Mayıs 1945'te Müttefik kuvvetlerine teslim oldu, ancak İkinci Dünya Savaşı Asya'da, Müttefikler emperyal Japonya ile savaşırken devam etti.
Amerika Birleşik Devletleri, Tokyo'nun barış için daha önceki bir ültimatomu reddetmesinin ardından nükleer bomba atmanın, ABD'nin sahadaki kayıplarını riske atmadan hızlı bir teslim olmaya zorlayacağına inanıyordu.
6 Ağustos'ta ABD, Hiroşima'ya kod adı Little Boy olan ilk bombayı attı. Saldırı, savaş sırasında ilk kez bir nükleer silahın kullanılması olarak tarihe geçti.
Şehri yerle bir eden büyük patlamada o an itibariyle en az 70 bin kişinin öldüğüne inanılıyor. Sonraki günler, haftalar ve aylarda radyasyon zehirlenmesinin neden olduğu yaralanmalardan on binlerce kişi daha öldü.
Hiroşima'da ne oldu?
Japonlardan hemen teslim olmayınca, "Şişman Adam" olarak adlandırılan başka bir bomba, üç gün sonra Nagazaki üzerinden yaklaşık 420 kilometre (261 mil) güneye atıldı.
Kaydedilen ölü sayısı tahmini ancak Hiroşima'nın 350 bin kişilik nüfusunun yaklaşık 140 bin'inin öldürüldüğü ve Nagazaki'de en az 74 bin kişinin öldüğü düşünülüyor.
Çifte bombalamanın ardından, Japonya'nın 14 Ağustos 1945'te Müttefiklere teslim olmasıyla Asya'daki savaşın aniden sona erdi.
Ancak bazı eleştirmenler, Japonya'nın zaten teslim olmanın eşiğine geldiğini ve bombaların orantısız sayıda sivili öldürdüğünü savunuyor.
Japonya'nın savaş zamanı deneyimi, ülkede güçlü bir pasifist harekete yol açtı. Hiroşima'nın yıllık yıldönümünde, hükümet genellikle nükleerden arındırılmış bir dünyaya olan bağlılığını tekrarladı.
Savaştan sonra Hiroşima kendini bir Barış Şehri olarak yeniden var olmaya çalıştı ve dünya çapında nükleer silahsızlanmayı teşvik etmeye devam ediyor.
(PT)