Hiroşima’ya atom bombası atılmasının üzerinden tam 60 yıl geçti. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, 9 Ağustos 1945’te de Nagazaki’ye atılan bombalar Hiroşima’da 200 bin, Nagazaki’de ise 70 bin insanın ölümüne sebep oldu.
Atom bombalarının kullanımı, ikinci dünya savaşının bitiminde belirleyici bir rol oynadı. Hiroşima ve Nagazaki’de atom bombası ilk ve son defa kullanıldı.
Hiroşima 1.1 milyon nüfusu ile endüstriyel bir şehir. Eskiden ticaret geliştirme binası olarak bilinen yerse günümüzde “bombalanan kubbe” olarak bilinmekte ve nükleer saldırıda ölenler için bir anıt görevi görüyor.
Hemen yakınlarındaki parkta ise “barış ateşi” adı verilen bir ateş yanıyor ve barış aktivistleri, nükleer silahlar dünya üzerinde var oldukça bu ateşin yanmaya devam edeceğini söylüyorlar.
BM (Birleşmiş Milletler)’deki Nükleer silahsızlanma pazarlıkları 2005 yılı başlarında sonuçsuz kalmıştı ve Kuzey Kore ile yapılan pazarlıklarsa oldukça yavaş bir biçimde sürüyor.
Facia unutulma tehlikesiyle karşı karşıya
Hiroşima saldırısında hayatta kalmayı başarmış 85 bin insan halen şehirde yaşamakta. “Hibakusha” olarak bilinen bu savaşzedeler bombalamanın unutulmaması için ellerinden geleni yapıyorlar.
Ancak bu çabaları Hiroşima bombalamasının unutulmasının önüne geçemiyor.
Hiroşima dersi, barış eğitiminin bir parçası olarak Japon müfredatında alınması zorunlu olan derslerden biriyse de, artık durum böyle değil.
Hiroşima’ya atom bombasının atılmasında kullanılan uçak Enola Gay 2003 yılından beri Virjinya Hava ve Uzay Müzesinde sergilenmekte.
Altındaki tabelada uçağın ikinci dünya savaşında kullanıldığı ve ilk atom bombasını attığı yazıyor, ancak saldırıda hayatını kaybedenlere dair hiçbir bilgi verilmemekte.((RFG/EZÖ)
Ruşen Fırat Güllüoğlu CBC'den çevirdi.