Nükleer Silahları Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya'nın (ICAN) 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası 67. yılında, Galatasaray Meydanı'nda atom bombasının yıkıcı etkilerine dikkat çeken resim sergisi açtı, nükleer silahlanmanın yasaklanması çağrısı yaptı.
İlk atom bombası 67 yıl önce Hiroşima'ya bugün atılmıştı. 15 bin ton TNT gücüne sahip bomba on binlerce kişiyi öldürdü; patlamayı takip eden günlerde radyasyon öldürmeye devam eti. 1945 yılının sonunda kayıp 140 bin kişiye ulaşmıştı. Hiroşima'dan üç gün sonra Nagazaki şehrine atılan ikinci atom bombası kullanılan son nükleer silah oldu.
ICAN ilk atom bombasının kullanıldığı günü unutturmamak ve nükleer silahlanmaya tümüyle son verilmesii çağrısı yapan açıklamada olası bir nükleer savaşın küresel kıtlığa yol açabileceği ve milyarlarca insanın hayatını tehlikeye atabileceği hatırlattı.
Açıklamaya göre bugün dünyadaki 19 bin nükleer silahın 10 bini Rusya'da, 8 bini Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor. Silahların geri kalan kısmının dağılımı şöyle: Fransa'da 300, Çin'de 240, İngiltere'de 225, Pakistan'da 90-100, Hindistan'da 80-100, İsrail'de 80 ve Kuzey Kore'de 10 adet.
"İncirlik Üssü'nde nükleer silah var"
Açıklama Türkiye'de bulunan atom bombalarına da dikkat çekti:
"Şu anda İncirlik Üssü'nde bulunan termonükleer B61 bombalarının patlama gücü 340 kiloton kapasiteye kadar çıkabiliyor. Bu Hiroşima'ya 1945'te atılan bombanın yaklaşık 20 katı. Dünyada, Türkiye de dâhil hiçbir hükümetin ve devletin halkını ve insanlığını böyle büyük bir tehditle yaşamaya zorlama hakkı yok." (GBK/HK)
* Fotoğraflar: Semih Şahin Kaya