Oysa bu özelliği, daha doğrusu bu psikiyatrik bozukluğu ne denli tanıdığımız tartışılır. Üstelik gerçekten dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların bu sorunuyla nasıl baş edebiliriz ya da baş edebilir miyiz, bu sorunu çözebilir miyiz gibi soruların doğru yanıtlarını kaç anne baba, kaç eğitimci biliyor acaba?
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Ruh Sağlığı Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ferhunde Öktem, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu için, "Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu zorlu bir serüvenin adıdır" diyor.
"Burada yaşam, tüm katılanlar için daha çetindir. Engeller daha yüksek, çeldiriciler daha çok, yol daha sarptır. Ancak yanınızda bilen birileri ya da size yardımcı olacak bir kılavuzunuz olduğunda bunların üstesinden daha kolay gelirsiniz.
Üstelik kendi yaratıcılığınızın ve çözümlerinizin de farkına varmaya ve tadını almaya başlarsınız".
Üç yıl önce başlayan çalışmalar
Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği'nin başkanı. Dernek, 2001 yılının başında kurulmuş ve o günden bu yana yoğun bir çalışma içinde.
DEHB ve Özel Öğrenme Güçlüğü'nün (ÖÖG) erken tanınması, uygun tedavi ve eğitim olanaklarının sağlanması ve yaygınlaştırılması, karşılaşılan sorunlara ortak çözümlerin bulunması yönünde çalışmalar yapmak ve yapılacak çalışmalara öncü ve destek olmak üzere aileleri, eğitimcileri ve tedavi ekibini bir araya getirerek bu alanda güç birliği oluşturmak amacıyla planlanıyor tüm çalışmalar.
Derneğin yönetim kurulu, DEHB ve ÖÖG sorunları yaşayan çocukların çevresindeki yetişkinleri bilinçlendirecek yol gösterici bir kitabın hazırlanmasını ve kitaba bir yayıncı bulunmasını desteklemiş.
Derneğin çalışmalarının kitaplaşarak kalıcılık kazanması ve daha geniş bir kitleye yaygınlaşmasının doğru olacağı düşüncesinden ortaya çıkan bu "Ana Baba Öğretmen El Kitabı"nı DEH ve ÖÖG Derneği'nin yönetim kurulu üyelerinden çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Özlem Sürücü yazmış, Ya-Pa Yayınevi yayımlamış.
Hiperaktivite konusunu her yönüyle ele alarak bilgi veren ve yetişkinlerin böyle bir çocuğa nasıl yaklaşmaları gerektiğini somut örneklerle açıklayan "Ana Baba-Öğretmen El Kitabı" gerçekten de çok kapsamlı bir yol gösterici.
Yetişkinleri bilgilendirmenin yanı sıra DEHB ve ÖÖG sorunları bulunan çocuklar için özel oyun ve oyuncaklar üretilmiş. 6-12 yaş grubunda olanlar için hazırlanan "Macera Ormanı" adlı oyun, bu çocuklara davranışlarını kontrol etmelerini ve bir şey yapmadan önce plan yapabilmelerini öğretmeye yarıyor.
"Tam Zamanında" adlı oyun ise 6-12 yaş çocuklara zaman kavramını anlamayı ve zamanı iyi kullanmayı öğretiyor.
Yaşamın içinden gelen somut örnek
Derneğin Başkanı Prof. Dr. Ferhunde Oktem'in söylediği gibi, "Yanınızda bilen birileri ya da size yardımcı olacak bir kılavuzunuz olduğunda..." DEHB ve ÖÛG sorunları çözümlenemez değil.
Derneğin Başkan Yardımcısı Nezih Çıngır, kendi yaşam deneyimiyle kanıtlıyor bu sözleri. Çıngır'ın ÖÖG olan oğlu Çığır ilkokulu yazı yazmadan bitirmiş fakat bugün Hacettepe Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi. Bu başarının temelinde bilinçli yaklaşım ve bir buçuk yıl süreyle bire bir yapılan eğitim var.
Sorunu tanıyarak yola çıkmanın, bilerek yaklaşmanın bu olumlu sonucu, DEHB ve ÖÖG Derneği'nden yardım bekleyenler için yalnızca umut vermekten öte somut bir örnek. Konuyu iyi bilen uzman kişiler ve konuyu ailesinin içinde yaşamış bu deneyimli babadan oluşan yönetim kuruluyla DEHB ve ÖÛG Derneği çok çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.
Geniş bir etkinlikler yelpazesi
DEHB ve ÖÖG Derneği'nin düzenlediği etkinlikler çok geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir gibi merkezlerde çeşitli eğitim seminerleri düzenlenmiş, atölye çalışmaları, geziler yapılmış, Marmaris Hisarönü'nde de su sporları kampı gerçekleştirilmiş.
Dernek bu yıl da bu kampı tekrarlamayı düşünüyor. Kampa Ankara dışından da katılımcı kabul edileceği bildiriliyor. Anne baba ve öğretmen eğitim seminerlerinin tamamı profesyonel bir ekip tarafından kaydedilip cd haline getirilmiş.
30 saatlik eğitimi kapsayan 27 cd'lik bu "Ana Baba ve Öğretmen Eğitimi Seti", okullarda ve kurumlarda hizmet içi eğitimde kullanılmak üzere hazırlanmış.
Derneğin farklı bir çalışması da, geçtiğimiz Nisan ayı içinde gösterilen DEHB konulu bir belgesel film. Orijinal adı "Odd Kid Out" olan bu Kanada yapımı film, önce İstanbul Film Festivali kapsamında "Hiperaktifim Ama" adıyla, sonra da Ankara ve Bursa'da gösterilmiş.
Bu belgesel filmin yapımcısı Kanadalı Karen O'Donnel bir anne ve on üç yaşındaki oğlu DEHB tanısıyla tedavi görmekte. Karen O'Donnel bu filmde oğlunu anlatıyor ve çevrenin böyle bir çocuğa karşı önyargılı davranmasının çocuğu nasıl yalnızlığa ve güvensizliğe ittiğini göstermeye çalışıyor.
Filmin amacı toplumu, DEHB olan çocukları dışlamak yerine onlara kucak açmaya yönlendirmek. Filmin İstanbul'daki gösteriminden sonra Prof. Dr. Atilla Turgay ile yönetmen Karen O'Donnel ve filmin gerçek kahramanı olan Kail'in katıldığı bir söyleşi düzenlenmiş.
Şimdi DEHB ve ÖÖG Derneği, bu filmden yola çıkarak ülkemizde yaşananları yansıtacak bir yerli belgesel yapmayı düşünüyor. Böyle bir projeyi destekleyecek kişi ya da kuruluş arayışı içindeler.
* Daha fazla bilgi için Dikkat Eksikliği Hiğeraktivite ve Özel Öğrenme Güçlüğü Derneği'ne web sitesinden ya da 0312 425 74 25 numaralı telefondan ulaşılabilinir.