Hindistan'ın kırsal kesimlerindeki özel klinik ve hastanelerde, sancılı ve ağır kanamalı adet dönemleri, mesane enfeksiyonu ve sırt ağrısı gibi şikayetlerle gelen kadınlara histerektomi (rahmin alınması) öneriliyor.
BBC muhabiri Jill McGivering'in haberine göre, bölgedeki kliniklerden birinin sahibi olan bir doktor, biyopsi işlemini bazen operasyondan önce değil, rahim alındıktan sonra yaptığını itiraf etti. Alınan rahim ve biyopsi örneği yok edildikten sonra teşhisin doğruluğunu ölçmek de zorlaşıyor. Rajasthan, Bihar, Chhattisgarh ve Andhra Pradesh eyaletlerinde yayınlaman rapora göre bölgede rahmi alınan kadınların sayısı sıradışı oranda yüksek, üstelik bu kadınların çoğu 40 yaşın altında.
Operasyon ortalama 200 dolar tutuyor. Bazı aileler bu parayı bulmak için hayvanlarını ve eşyalarını saymak zorunda kalıyorlar. Kliniklerdeki doktorlar teşhis için çoğu zaman ultrason çektirmekle yetiniyor. Ancak BBC muhabiri, danıştığı diğer uzman doktorların kanser teşhisi için ultrasonun yeterli olmadığını belirttiğini söylüyor.
Kolay para kazanmak için
Oxfam'ın bölgedeki yerel partnerlerinden biri olan Prayas adlı sağlık örgütünün doktoru Dr. Narendra Gupta, özel kliniklerdeki doktorların görevlerini kötüye kullandıklarının aşikar olduğunu belirtti:
"Görünen o ki özel doktorlar bunu kolay para kazanmanın bir yolu olarak görüyorlar. Çok daha basit yöntemlerle iyileştirilebilecek hastaları ameliyata alarak kazanç sağlıyorlar."
Rajasthan eyaletinin başkenti Jaipur'da çalışan Dr. Vineeta Gupta ise haftada 7-8 kadının kendisine gelerek histerektomi olmalarının tavsiye edildiğini anlattıklarını ve kendisinden görüş almak istediklerini söyledi. Dr. Gupta, "Kırsal alanlarda doktorlar kolayca kanser teşhisinde bulunuyor. Bu çok yanlış. Bana gelen hastalara infeksiyonların kansere yol açmayacağını, infeksiyonu tedavi edebileceğimizi anlatıyorum. Bazıları bana inanıyor, bazılarıysa ikna olmuyor. Bu kadınlara rahimlerini aldırmazlarsa kansere yakalanıp ölecekleri anlatılmış" diye konuştu.
Hindistan hükümeti 2008'ten bu yana kırsal kesimlerdeki yoksul insanlar için ulusal sağlık sigortası programı uyguluyor. Program kapsamında, yoksulluk sınırının altında yaşayan aileler yıllık 550 dolar sağlık yardımı alıyorlar. Ancak habere göre özel hastaneler yoksul ailelerin eline geçen bu yardımı hastanelerinde harcamalarını sağlamak için gereksiz operasyonlar ve yanlış teşhislere başvuruyor. Ülkede sağlık üzerine çalışan kampanyacıların çoğu kliniklerin gerekli olduğunu ancak doğru şekilde yönetilmeleri ve denetlenmeleri gerektiğini savunuyorlar.
Ameliyatların yüzde 12'si gereksiz
İddiaların endişe verici boyutlara ulaşması üzerine geçtiğimiz ağustos ayında bölgedeki sulh yargıcı Kundan Kumar'ın girişimiyle operasyon geçiren kadınları devlet hekimleri tarafından muayene edilmesi sonucu derlenen rapora göre 2606 kadından 316'sının (yüzde 12) rahminin alınmasına gerek olmadığı ortaya çıktı. Kumar, bu klinikler hakkında yasal işlem başlatmaya hazırlanıyor. Suçlanan klinikler ise iddiaları reddediyor.
Kırsal Kalkınma Bakanı Jairam Ramesh sorunun kökeninin halk sağlığı sistemindeki aksaklıklarda olduğunu belirtiyor:
"Sağlık harcamaları özel kliniklerde yapılıyor çünkü kamu sağlık sistemi çökmüş durumda. Devlet halk sağlığı için gerekli imkanları sağlamadıkça halkın özel kliniklere yönelmesi normaldir."
"Hemen ameliyat olmam için ısrar ettiler"
Hindistan'ın Rajasthan köyünde BBC muhabiri'ne konuşan 25 yaşlarındaki Sunita "Menstrüasyon döneminde ağır kanamalarım olduğu için kliniğe gittim. Doktor beni ultrasona soktu ve kanser olma riskimin olduğunu söyledi. Hemen o gün ameliyatı olmam için ısrar etti" dedi.
Sunita'nın anlattıklarına göre genç kadın operasyona girmekten çekiniyordu. Önce kocasına danışmak istediğini söyledi ama doktor kadını operasyonun çok acil olduğuna ikna etti. Bunun üzerine Sunita birkaç saat içinde ameliyata alındı. Operasyonun üzerinden iki yıl geçti ama Sunita hala kendisini çalışamayacak ve çocuklarıyla ilgilenemeyecek kadar güçsüz hissettiğini söylüyor. (ECA/ÇT)