Hindistan'ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde yetkililer, tren çarpması nedeniyle demiryolu hatlarında görülen fil ölümlerinin önüne geçebilmek için yapay zekâ tabanlı gözetleme sistemi kullanıyor.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Tamil Nadu eyaletinin yetkilileri, fillerin göç yoluyla kesişen Madukkarai kasabası yakınlarındaki raylarda trenlerin çarpması sonucu ölen hayvanların sayısının artması üzerine harekete geçti.
Olası kazalar önleniyor
Orman muhafaza ekipleri, kasabanın iki demiryolu hattı boyunca yapay zekâ teknolojisinden faydalanılan termal kameraları içeren 12 gözetleme kulesi kurdu.
Yetkililer, bu sayede rayların yakınlarında fil tespit edildiğinde çarpışma meydana gelmesini engellemek için trenleri yavaşlatmak ve filleri uzaklaştırmak gibi önlemler aldı. Ayrıca dört personelin demiryolu hattının yakınındaki kontrol odasından kameraları sürekli izlediği belirtildi.
Rajput, uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren demiryolu hatlarına yaklaşan 400 kadar filin raylardan uzaklaştırıldığını ve olası kazaların önlendiğini belirtti.
Sensörler
BBC'nin haberine göre ise bu, yapay zekânın Hindistan'da yaban hayatını korumak için kullanıldığı ilk sefer değil. Aralık ayında, Hindistan federal demiryolu bakanlığı, ülkenin çeşitli eyaletlerindeki fil koridorlarında Gajraj adı verilen yapay zekâ tabanlı bir gözetim sistemi uyguladığını açıkladı.
Proje kapsamında yetkililer, demiryolu idaresini ve orman departmanını kazaları önlemek amacıyla fillerin, diğer hayvanların ve insanların hareketleri hakkında uyarmak için bildirimler gönderen demiryolu raylarının yakınına yapay zekâ teknolojisini kullanan sensörler kuruyor.
Tren pilotları artık geceleri bile raylardaki hayvan hareketleri hakkında gerçek zamanlı uyarılar aldıklarını söylüyor. Gabon, Kenya ve Botsvana gibi Afrika ülkelerinde filleri koruma çalışmaları için yapay zekâ kamera sistemleri kullanılıyor. (TY)