Hindistan hükümeti internet kullanımı ile ilgili yeni yasal düzenleme getirdi. 2008'de başlatılan "Bilgi Teknolojileri Kanunu" çerçevesinde hazırlanan düzenleme, "Bilgi Teknolojileri Kuralları 2011" adıyla yürürlüğe girdi.
Bir sansür paketi özelliğine sahip düzenleme, internet kullanıcıları ve internet sağlayıcılarına birçok önlem ve yaptırımı beraberinde getiriyor. Düzenlemeye göre:
* İnternet şirketlerini "sakıncalı içerikleri" yetkililer tarafından farkedildiği andan itibaren 36 saat içinde internetten kaldırmasını gerektiriyor.
* Düzenleme "müstehcen, nefret dolu, azınlıklara zarar veren ve iftira içeren" içerikleri kapsıyor. Uzmanlar bu tanımlamanın oldukça muğlak olduğunu, yasağın sınırlarının belirsiz olduğunu belirtiyor.
* Sosyal ağlar ve internet sağlayıcıları, bu tarz içeriklerin yasaklandığını kullanım koşullarında belirtmek zorunda.
* İnternet kafeler, müşterinin fotoğraflarını çekmek ve kimliklerinin bir kopyasını bir yıl boyunca saklamak zorunda.
* İnternet kafeler ayrıca müşterilerininher ziyaretlerinde web tarama geçmişlerini kaydetmek zorundalar.
* Toplanılan tüm bu bilgiler her ay sonunda hükümete teslim edilecek.
Düzenleme, internet kafelerin nasıl döşenmesi gerektiğini de belirliyor. Bilgisayarların koyulacağı masaların boyutları ve nasıl yerleştirilmesi gerektiği de belirlenmiş durumda. Bu düzenleme, ekranların gözetlenmesine yönelik planlanmış.
RSF: Ulusal güvenliği korumak için ifade özgürlüğü engellenemez
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) bu konuda bir açıklama yaparak, Hindistan hükümetini düzenlemeyi tekrar gözden geçirmeye çağırdı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"RSF, bu ay Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı'nca görüşülen ve online ortamda ifade özgürlüğünü tehdit eden 'Bilgi Teknolojileri Kuralları 2011' adlı yeni internet düzenlemelerinden endişe duyuyor.
Mumbai'de 2008 bombalı saldırısından sonra Hindistan resmi makamları interneti gözetleme ve yeni düzenlemelere yönelik faaliyetleri yoğunlaştırdı. Ulusal güvenliği korumak esastır, ancak bunun faturası ifade özgürlüğüne ve internet kullanıcılarının kişisel bilgilerinin mahremiyetine çıkarılamaz.
"RSF, hükümeti ve meclisi bu düzenlemeleri tekrar gözden geçirmeye çağırıyor."
"Uygulama bilgi akışını engeller"
Hindistan İnternet ve Mobil İletişim Derneği (IAMAI) yaptığı açıklamada bu uygulamanın Hindistan'da gelişmekte olan sosyal ağları baltalayacağını söyledi.
RSF'ye açıklama yapan bir Google sözcüsü ise "Özgür internet, dijital ekonomi ve ifade özgürlüğünün korunması açısından esastır. Bu uygulamalar otosansüre yol açarak, özgür bilgi akışını azaltacaktır. Düzenlemelerin çerçevesi internet platformlarını korumaya ve bilgiye ulaşımı kolaylaştırmaya yönelik olmalıdır" diye konuştu.
Hükümet Blackberry, Skype ve Google'ı da dinlemeye almak istiyor
Hindistan otoriteleri aylardır Blackberry'nin şifreli servislerine karşı da bir kampanya yürütüyordu. İçişleri Bakanı, Blackberry iletişimine gerçek zamanlı ulaşım sağlamaya çalışmıştı. Ayrıca Google ve Skype üzerinden yapılan telefon görüşmelerini de kaydedebilmek için hazırlıklar yapılıyor. (ÇT/ŞA)