* Fotoğraflar: AA
İklim krizi nedeniyle dünya ısınmaya devam ediyor. NDTV'de yer alan habere göre pazar günü Hindistan'da, bugüne dek ülkede görülen en sıcak gün yaşandı. Yetkililer, bölge sakinlerini evden çıkmamaları ve susamasalar bile bol su tüketmeleri konusunda uyardı.
Mungeshpur'da ölçülen 49,2 santigrat dereceyi, yine Yeni Delhi'ye bağlı Najafgarh'ta ölçülen 49,1 santigrat derece izledi.
Hindistan Başbakanı Narendra Damodardas Modi, son dönemde ülkede yükselen sıcaklıklar nedeniyle eyaletlere ve federal olarak yönetilen bölgelere eylem planları hazırlama çağrısı yapmıştı.
Ülkede bir süredir etkili olan sıcak hava dalgası birçok kentte su ve elektrik kesintisine neden oluyor.
Normal sıcaklık 25 santigrat derece olmalı
Safdarjung'daki hava istasyonu, maksimum 45.6 santigrat derece sıcaklık gözlemlerken, Yeni Delhi'nin batı kısmında 46-48 santigrat derece arasında değişen sıcaklıklar bildirildi.
Bölgede en yüksek sıcaklık, 47,2 dereceyle 1944 yılında Safdarjung'da kaydedilmişti. Normal koşullarda, Hindistan'da uzun yılların ortalamasına göre sıcaklığın 25 santigrat derece olması gerekiyor.
Sıradaki: Kum fırtınası
Delhi bugüne ise parçalı-bulutlu bir havaya uyandı. Başkenti ve komşu bölgeleri kasıp kavuran sıcaklıktan sonra, şimdi de kum fırtınası bekleniyor.
Hindistan Meteoroloji Birimi, Pencap ve Haryana üzerinde hızla dönen rüzgârların, pazartesi ve salı günlerinde bir miktar rahatlama sağlatabileceğini kaydetti.
Pazartesi sabahı ise minimum sıcaklık 30,8 santigrat derece olarak kaydedildi.
Hindistan ve sıfır emisyon hedefi Hindistan küresel emisyonlardan sorumlu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Hindistan Başbakanı Narendra Damodardas Modi, COP26 iklim görüşmelerinde ülkesinin 2070'e kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini ilân etmişti. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 2022'deki raporuna göre, dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunan Çin, küresel emisyonların yüzde 26,9'una (13,63 milyar ton karbondioksit eş değeri) neden oldu. Çin'i yüzde 12,2 (6,18 milyar ton karbondioksit eş değeri) ile ABD ve yüzde 7,35 (3,72 milyar ton karbondioksit eş değeri) ile Hindistan izledi. |
(TY)