* Fotoğraf: AA
Hindistan’ın güneybatısında etkili olan sağanak yağış sonrasında meydana gelen sel felaketi ve toprak kaymaları neticesinde 25 kişi yaşamını yitirdi.
Kerala eyaletinin kıyı kesimlerinde cuma günü geç saatlerde başlayan yağmur sonucunda nehirler taşmış ve yolları su basmıştı.
Yetkililer AFP’ye verdikleri demeçte Idduki bölgesinde 11, Kottayam bölgesinde 14 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı bilgisini paylaştı.
Kayıp sayısı belli değil
Kerala Başbakanı Pinarayi Vijayan, dün yaptığı açıklamada binlerce kişinin tahliye edildiğini ve en az 100 yardım kampının kurulduğunu söyledi.
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre ordu, donanma ve hava kuvvetleri sel sonrası arama ve kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Ancak yetkililer kaç kişinin kayıp olduğu bilgisini paylaşmadı.
Başbakan Narendra Modi taziyelerini sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile iletti ve selden etkilenenlere yardım etmek için çalıştıklarını belirtti.
11 ilçe için sarı alarm
Hindistan Meteoroloji Departmanı (IMD), güneydoğu Arap Denizi ve Kerala üzerindeki alçak basınç alanının neden olduğu şiddetli yağışların bugün hafiflemesinin beklendiğini söylemişti.
Ancak IMD daha sonra, bugün için 11 ilçede şiddetli kötü hava olasılığı sebebiyle sarı alarm verdi.
Kuzey Hindistan’da, Uttarakhand ve Himachal Pradesh’in Himalaya bölgeleri de dahil olmak üzere bazı eyaletlerde önümüzdeki iki ile üç gün içinde “yoğun” veya “çok şiddetli yağış” yaşanacağı tahmin ediliyor.
2018’de 500 kişi ölmüştü
2018 yılında Kerela’da meydana gelen sel nedeniyle yaklaşık 500 kişi yaşamını yitirmişti. Bu sel, eyalet tarihinin en kötü felaketi olarak tarihe geçmişti.
İklim krizi ve göç
Aşırı hava olayları tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizinin bir sonucu olarak karşımıza çıkarken İç Yer Değiştirme Merkezi (IDCM) ve Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) 2019 tarihli raporuna göre, Hindistan, Çin ve Filipinler ile birlikte birçok Doğu Asya ülkesi iklim krizi ve doğal afetler nedeniyle en yoğun göç görülen yerler arasında yer alıyor.
Rapora göre, sadece Çin, Hindistan ve Filipinler'de 10 milyondan fazla insan çoğunlukla tahliye şeklinde göç etmek zorunda kaldı.
Zorunlu iç göçe en çok neden olan doğal afetler arasında nehir taşkınları, dönemsel yoğun yağışlar ve toprak kaymaları sayılırken, 2050 yılı için yapılan tahminler çok daha çarpıcı.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre iklim değişikliği sebebiyle büyük kitlesel nüfus hareketleri bekleniyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde beklenen deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık, sel ve taşkınlar gibi nedenlerden 200 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı öngörülüyor.
(TP)