Fotoğraf: Fatima Tuj Johora / NPR
Haberin Kürtçesi için tıklayın
“11 Eylül’de bir hastaneden ihbar aldık, iki çocukta olağandışı bir ateşli hastalık görülmüştü. Sağlık hizmetleri müdürüm Dr. Reena'dan bu konuda bir çalışma yapmasını istedim. Çocukların babası 30 Ağustos’ta ölmüştü. Hastaneden aldığımız bilgiler vakaların Nipah olabileceğini düşündürdü. Örnekleri Kozhikode'deki tıp fakültesinin mikrobiyoloji laboratuvarına gönderdik.”
Hindistan’ın Kerala eyaleti Sağlık Bakanı Veena George, ilk Nipah virüsü keşif vakalarının hikayesini News 18’e böyle anlattı.
Şu anda bölgedeki durumun kontrol altında olduğunu, bugüne dek temaslı 96 kişiden 6’sında virüsü tespit ettiklerini açıkladı.
İnsandan insana geçiyor
Bu virüsün eyaletteki dördüncü salgını. İlk olarak 2018’de ortaya çıkan virüsün son varyantının Bangladeş varyantına benzer olduğu belirlendi.
NPR’nin haberine göre, eyalette şimdiye kadar virüs nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.
Eyalette salgınla ilgili izlemeyi yapan ekipten Dr. Thekkumkar Surendran Anish, virüsün yol açtığı hastalıktaki ölüm oranının yüzde 75 olduğunu, hastalığın büyük ihtimalle insandan insana geçtiğini ve akut solunum sıkıntısına yol açtığını açıkladı.
Yarasalar inceleme altında
Hindustan Times'ın haberine göre, basın toplantısında konuşan Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) Genel Müdürü Rajeev Bahl, COVID-19'da görülen ölüm oranının yüzde 2 ila 3 olduğunu, Nipah virüsünün öldürücülüğünün ise yüzde 40 ila 70 olduğunu kaydetti.
Virüsün yayılımının kontrol altına alınması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Bahl, “Vakaların neden sürekli ortaya çıktığını bilmiyoruz. 2018'de Kerala'daki salgının yarasalarla ilişkili olduğunu tespit etmiştik. Enfeksiyonun yarasalardan insanlara nasıl geçtiğinden emin değiliz” dedi.
Bilim insanları, virüsün hayvanlardan insanlara nasıl bulaştığını anlamak için yarasaları araştırıyor.
Nipah virüsü hakkında
Virüsün bulaştıklarında belirtiler hemen ortaya çıkmasa da ateş, baş, boğaz ve kaslarda ağrı gibi belirtilerle grip benzeri bir durum gelişebiliyor. Sonraki aşamada ise baş dönmesi, yorgunluk ve bilinç değişiklikleri yaşanabiliyor.
Hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalığa yol açan, viral enfeksiyon, ilk kez 1999’da Malezya'nın Nipah bölgesinde görülmüştü. (AS)