* Fotoğraflar: Hidustan Times (video ekran görüntüsü)
Hindistan'ın iktidardaki Hindistan Halk Partisi (BJP) yönetimindeki eyaletlerde Müslümanlara ait mülklerin yıkılması Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Başvuruyu yapan Ulama-i Hind cemaati, Müslümanlara ait mülklerin yıkılmasına müdahale edilmesi çağrısında bulundu.
Ulama-i Hind sosyo-dini cemaati lideri Arshad Madani, iktidar partisi BJP'nin yönetimindeki eyaletlerde "suç önleme adı altında başta Müslümanlar olmak üzere azınlıkların yok etmeye başlamasını" önlemek amacıyla cemaatin Anayasa Mahkemesine başvurduğunu açıkladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, başkent Yeni Delhi'de Hinduların Hanuman Jayanti Festivali sırasında (16 Nisan) Hindu ve Müslüman gruplar arasında çatışmalar çıkmış, ardından Müslümanlara ait mülkler yerel yönetimlerce buldozerlerle yıkılmaya başlanmıştı.
Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruya ilişkin konuşan avukat Vrinda Grover "yıkımların yasa dışı olduğunu" ifade etti: "Bu tür bir yıkıma izin veren bir yasa yok. Evleri yıkılan kişiler şu anda şüpheli. Polis ya da yönetim, yargıç ve infaz memuru gibi davranıp onları cezalandırıyor."
The Times of India'nın haberine göre, yüksek mahkemeye yapılan başvuruda söz konusu kişilerin mülklerinin yıkılmasının "suçluluğu ispat edilene kadar masumdur" ilkesine aykırı olduğu ifade edildi.
Ne olmuştu?
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 16 Nisan'da düzenlenen Hanuman Jayanti Festivalinde Jahangirpuri bölgesindeki geçit töreni sırasında Hindu gruplarla Müslümanların taş atmasıyla gerginlik yaşandı. Çıkan olaylarda 10 kişi yaralandı; polis gruplara müdahale etti.
Hindu ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmaların ardından, Madya Pradeş eyaleti Başbakanı Shivraj Singh Chauhan "isyancıların kimliğinin belirlenemediğini" açıkladı. Madya Pradeş İçişleri Bakanı Narottam Mishra ise şiddetten Müslümanları sorumlu tuttu.
Olayların ardından yetkililer "şiddete teşvik etmek" ile suçlanan Müslümanlara ait yaklaşık 50 mülkü buldozerle yıktı.
Polis, yıkılan mülklerin yasa dışı yollarla inşa edildiğini savunurken, Uluslararası Af Örgütü'nün konu ile ilgili açıklamasında, yıkımların azınlıklar için "toplu ceza anlamına geldiği"nin altı çizildi, yetkililere "kapsamlı, tarafsız ve şeffaf bir soruşturma" çağrısında bulunuldu.
Öte yandan, eyaletin emniyet birimi "isyan" ve "yasa dışı toplanma" suçlarıyla gözaltına alınanların sayısının 23'e yükseldiğini açıkladı.
Ram Navami festivali sonrası ev yıkımları
BBC Türkçe'nin haberine göre, 10 Nisan'daki Hindu festivali Ram Navami sırasında da Madya Pradeş'te benzer şiddet olayları yaşanmıştı.
Sokaklarda bayram geçidi düzenleyen Hinduların Müslüman mahalleleri ve camilerinin yanından geçerken gürültülü ve Müslümanları aşağılayıcı müzikler çalmasıyla başlayan çatışmanın ardından kentin bazı noktalarında Müslüman ve Hindu gençlerin karşılıklı taş attığı haberleri gelmişti.
Bunun üzerine yetkililer "Hindulara taş atmak" ile suçlanan Müslümanların imar izni olmayan ev ve dükkanlarını hedef almıştı.
Yetkililer, yıkım cezasının yasal dayanağı olarak, "kamu arazisinde inşa edilmiş izinsiz konutların hedef alındığının" altını çizdi.
Ülkede, Müslümanlar ile Hindular arasındaki geniş çaplı şiddet olayları en son Şubat 2020'de yaşandı. Bu olaylarda, Yeni Delhi'de çoğunluğu Müslüman 51'i sivil 53 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.
1 milyar 380 milyon insanın yaşadığı Hindistan'da yaklaşık 200 milyon Müslüman yaşıyor. Başbakan Narendra Modi ve Hindu milliyetçisi partisi BJP, Müslüman azınlığa ayrımcılık sebebiyle sık sık eleştiriliyor. (SD)