Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Hindistan'ın batısındaki Gucarat eyaletindeki bir yurtta kalan lise öğrencileri, kadın öğretmenlere regl olmadıklarını kanıtlamak için iç çamaşırlarına kadar soyunmaya zorlandıklarını söyleyerek şikayette bulundular.
BBC Delhi Muhabiri Geeta Pande'nin haberine göre, geçen Salı günü Bhuj kentindeki yurtta 68 genç kadının tuvalete götürüldükleri ve tek tek regl olmadıklarını kanıtlamak için külotlarını çıkarmaya zorlandıkları anlaşılıyor.
Şikayetçi genç kadınlar, güçlü ve muhafazakar bir Hindu grubu olan Swaminarayan tarikatına ait Shree Sahajanand Kız Enstitüsü'nün öğrencileri.
Geçen Pazartesi günü kaldıkları yurttan bir görevlinin okulun müdürüne, bazı öğrencilerin regl olan kadınların uyması gerektiği düşünülen kuralları ihlal ettiği yolunda şikayette bulunduğunu anlatıyorlar.
Bu kurallara göre regl olan kadınların yemek yenirken diğer herkesten uzakta oturmaları, kendi tabaklarını yıkamaları ve sınıfta en arka sıraye geçmeleri bekleniyor.
Öğrencilerden biri BBC'nin Gucarat Dil Bölümü Muhabiri Prashant Gupta'yla konuştu ve yurtta bir liste tutulduğunu ve kadınların regl olduklarında bu listeye isimlerini yazmalarının istendiğini, böylece regl olanların yöneticiler tarafından takip edilebildiğini söyledi.
Fakat son iki aydır hiçbir öğrenci gidip bu listeye adını yazmadı. Bunun üzerine geçen hafta başında yurttan okula regl olan öğrencilerin mutfağa, tapınağa girip çıktığı ve diğer öğrencilerin arasına karıştığı yolunda şikayet gitti.
Öğrenciler bir gün sonra yurt yetkilisi ve okul müdürünün kötü muamelesine maruz kaldıklarını ve iç çamaşırlarını göstermeye zorlandıklarını söylüyorlar.
Başlarına geleni "çok yaralayıcı bir deneyim" diye tanımlayan öğrenciler yaşadıklarının kendilerinde travma yarattığını, bir nevi psikolojik işkenceye maruz kaldıklarını da ekliyorlar.
Hindistan'da kadın hakları 1.200.000 nüfuslu Hindistan’da her üç kişiden biri açlık sınırında yaşıyor. Ayrıca sokakta yaşayan evsizler 70-80 milyon gibi rakamlarla ifadelendiriliyor. Yani neredeyse bütün bir Türkiye nüfusu kadar insan sokakta yaşıyor. Bu durumda Hindistan da sırf kadın olmak değil erkek olmak bile çok zor. Sokakta yaşayanların %40’nın da kadın olduğu tahmin ediliyor. 1947’de Hindistan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından kadınlar açısından yasal olarak bir takım olumlu gelişmeler olmuş olmakla birlikte herkesin eşit haklara sahip olması konusunda siyasal yönetimin çok da başarılı olduğu söylenemiyor. Hindistan’ın yeni yasaları kadın lehine düzenlenmiş olmasına rağmen baskın geleneksel algı yüzünden bu durum uygulamaya yansıtılamıyor. Yasalarda aksi olsa da Hint geleneklerine göre gerçekleşen evlilik birliğini sonlandırmak mümkün olmuyor. Hindistan’da evlenme için hukuken izin verilen yaşlar, kızlarda 18 erkeklerde 21 olmasına rağmen bizim kültürümüzdeki “beşik kertmesine” benzer bir geleneğe de sahipler. |
(EMK)