Hindistan'da eşcinselliğin suç olarak sayıldığı yasanın kaldırılmasının ardından ilk onur yürüyüşü 2 Şubat 2019 Cumartesi günü Mumbai'de gerçekleşti. "Queer Azaadi Mumbai" yürüyüşüne yaklaşık 15 bin kişi katıldı.
Film Yönetmeni Apurva Asrani, sosyal medya hesabından, yürüyüşü, "Mumbai bizi gülümsemelerle, merakla ve kameralarla karşıladı. lgbtq artık toplumun önemli bir parçası. mutlu yürüyüşler" diyerek paylaştı.
Manchester Airport'tan destek
Manchester Airport ve Jet Airways 2020 yılındaki Mumbai Onur Yürüyüşü için iki kişinin uçak masraflarını karşılayacağını açıkladı.
Ne olmuştu? Hindistan'da, Eylül 2018'de eşcinsel ilişkileri 10 sene hapisle cezalandıran yasanın iptaline karar verilmişti. Hindistan Ceza Kanunu'nun 377. Maddesinde, eşcinsel ilişkiler "doğa kurallarına aykırı cinsel birleşme" olarak tanımlanıyor ve 10 yıl hapisle cezalandırılıyordu. LGBTİ aktivistleri dansçı Navtej Singh Johar, gazeteci Sunil Mehra, aşçı Ritu Dalmia, iş insanı Ayesha Kapur ve otelci Aman Nath, İngiliz sömürgesi döneminden kalma yasanın kaldırılması için dava açmış, 26 aktivist daha onlara katılmıştı. Aktivistlerin açtığı dava sonucunda, Yargıtay Mahkemesi eşcinsel ilişkinin bir suç olmadığına hükmetti. 2004'te LGBTİ'ler kanunun iptali için başvurmuş ancak Delhi'deki Yüksek Mahkeme başvuruyu reddetmişti. 2009'da başka bir yüksek mahkeme başvuruyu kabul etmiş ve eşcinsel ilişkilerin "yasadışı" nitelenmesinin ayrımcılık niteliğini taşıdığını, temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğine karar vermişti. Ancak Yüksek Mahkeme'nin kararı, Yargıtay tarafından bozulmuş ve Yargıtay "yasanın mahkemelerde değil, parlamentoda iptal edilmesi gerektiğini" söylemişti. Buna karşın 10 yılı aşkın süredir Mumbai ve Yeni Delhi kentlerinde Onur Yürüyüşleri düzenleniyor. Ayrıca 2014'te Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararla, resmi belgelerdeki cinsiyet seçeneğine "diğer" ibaresi eklenmişti. |
(EA/EMK)