*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Hindistan, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri oldu. Ülkede günlük vaka sayısı 22 Nisan'dan bu yana dünya genelinde şimdiye kadar görülen en yüksek seviyede seyrediyor.
Salgında, daha önce 8 Ocak'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kaydedilen 307 bin 581 vaka bir ülkede görülen en yüksek günlük vaka sayısı olmuştu.
Hindistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ise, son 24 saatte 349 bin 691 vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı 16 milyon 960 bin 172'ye yükseldi.
67 bin 160 vaka ile Maharaştra, 37 bin 944 ile Uttar Pradeş, 29 bin 438 ile Karnataka, 26 bin 685 ile Kerala ve 24 bin 103 ile Delhi, vakaların en fazla görüldüğü bölge ve eyaletler oldu.
Birçok hastanenin tıbbi oksijen sıkıntısı nedeniyle acil yardım çağrısında bulunduğunda Delhi'de Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, diğer eyaletlerin başbakanlarından oksijen yardımı istedi.
Toplam ölü sayısı 192 bini aştı
Son 24 saatte 2 bin 767 kişinin COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği ülkede, günlük can kaybı sayısı da salgının başından bu yana görülen en yüksek noktaya ulaştı.
Hindistan'da COVID-19'dan ölenlerin sayısı 192 bin 311'e yükseldi. İyileşenlerin sayısının 14 milyon 85 bin 110'a ulaştığı ülkede, 2 milyon 682 bin 751 kişinin tedavisi sürüyor.
Uzmanlar, ülke çapında vakaların artmasıyla hastanelerdeki doluluk oranlarının en yüksek seviyeleri gördüğüne işaret ederek sağlık sisteminin "çökme noktasında" olduğu uyarısını yaptı.
İlk COVID-19 vakasının 30 Ocak 2020'de kaydedildiği Hindistan'da zaman içinde artan günlük vaka sayısı, 16 Eylül 2020'de 97 bin 859'a kadar çıkmış, bu tarihten sonra aşağı yönlü seyre girmişti. Günlük vaka sayısı sonraki 4,5 ay boyunca istikrarlı şekilde azalarak 1 Şubat'ta 8 bin 587'ye kadar düşmüştü.
İlk dalganın ardından vaka eğrisi Şubat ayından itibaren ilkinden çok daha büyük bir dalga oluşturdu.
En çok aşı yapılan üçüncü ülke
Nüfusu yaklaşık 1,4 milyar olan ülkede salgına karşı yaygın aşılama kampanyası yürütülüyor.
Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede uygulanan aşı sayısının 140 milyon 802 bin 794 doza ulaştığını duyurdu.
COVID-19 aşılama verilerinin derlendiği "ourworldindata.org" internet sitesine göre, Hindistan, ABD ve Çin'in ardından "dünyada en fazla aşı yapılan üçüncü ülke" oldu.
Mutasyonlar etkiledi
Hindistan'da, COVID-19'un mutasyona uğrayan türlerinin vaka artışında etkili olduğu tahmin ediliyor.
Özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya'da ortaya çıkan üç mutasyonlu tür, uzmanlarca endişe kaynağı olarak görülüyor. Virüsün bu mutasyonları, Hindistan'da 30 Aralık 2020'den bu yana genetik sekansı çıkarılan 11 bin virüs numunesinin yüzde 7'sinde tespit edildi.
Pencap eyaleti yetkilileri, 24 Mart'ta yaptıkları açıklamada, eyalette 1 Ocak-10 Mart'ta toplanan ve gen dizilimi çıkarılan 404 numunenin yüzde 81'inde COVID-19'un ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı türüne rastlandığını açıkladı.
Sağlık Bakanı: Tedbirler eksik
Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada, kitlesel hareketliliği ve sosyal etkileşimi azaltmaya yönelik tedbirlerdeki eksikliğin vaka artışında etkili olduğunu söyledi.
Vardhan, vakaların en çok arttığı 11 eyalette dini festivallerin, seçim mitinglerinin düzenlendiğine ve insanların bu toplu ekinliklerde mesafe kurallarını ihmal ettiğine dikkat çekti.
Uluslararası destek
BBC Türkçe'nin haberine göre, başkent Delhi'deki BBC muhabiri Vikas Pandey, şehirde hastanelerde kapasite fazlası hasta bulunduğunu ve insanların çaresiz olduklarını aktardı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi halka temkinli olmaları ve aşı yaptırımları çağrısında bulundu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümetinin acilen Hindistan'a acil yardıma hazırlandığını açıkladı. ABD, Suudi Arabistan ve Singapur da Hindistan'a yardım edeceklerini duyurdu. Yardımların detayı netleşmese de Hindistan'a öncelikle oksijen yardımı yapılacağı bildiriliyor.
Bangladeş ise koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla Pazartesi gününden itibaren Hindistan sınırını kapatacağını duyurdu.
(DŞ)